En ukrainsk statsborger omkom og 16 passasjerer ble brakt til sjukehus da en turistbuss med 41 personer kjørte utfor fylkesveg 63 ved Grønning nær Valldal lørdag.

På veg ned fra Trollstigen sneiet bussen borti en personbil på en rett men smal strekning.

Turleder Galina Shypunova. Foto: Marius Bøstrand

Turleder Galina Shypunova satt fremst i bussen da ulykken skjedde.

De hadde vært i Norge åtte dager da ulykken skjedde.

– Man tenker ikke i slike situasjoner. Det er mest følelser og et instinkt om hva som må gjøres, sier den ukrainske turlederen.

Ingen kritisk skadd

Mandag ettermiddag er det klart at ingen av de overlevende er kritisk skadd.

En person omkom og flere ble skadd da en buss kjørte av veien på riksvei 63 ved Gudbrandsjuvet i Valldal lørdag.

– De fleste pasientene fra bussulykka blir skrevet ut i løpet av dagen og morgendagen, sier kommunikasjons-direktør Trine Kvalheim i Helse Møre og Romsdal.

Tre av de skadde vil trolig ha behov for å være på sjukehus i noen dager til. Alle er stabil, og ingen er kritisk skadd.

Følte et dunk i bussen

Anna Kosa og Aleksandr Hovorukhin forteller at de satt på høyre side av bussen, et stykke fremme.

– Vi følte et dunk i bussen. Vi kjørte videre, men så begynte bussen å gå inn i autovernet, og så rulla vi rundt. Da tenkte vi at det var over, men så rulla vi rundt en gang til, sier Anna, og forteller om en følelse av panikk og kaos.

– Dette ødelegger ferien, men det ødelegger ikke inntrykket av landet. Alt har fungert veldig bra. Folk har vært veldig hjelpsomme, så inntrykkene har vært veldig gode oppi alt. Vi vil veldig gjerne fortsette ferien og få med oss så mye som mulig, sier Anna og nevner Ålesund, Geiranger, Sognefjorden, Flåm, Bergen og Preikestolen.

Hadde drømt og spart i årevis

Turleder Galina Shypunova bekrefter at de tenker å fortsette ferieturen i Norge. Transport og overnatting er ennå ikke helt avklart, men avreise blir trolig i kveld eller i morgen.

– Det er modig, for mange gjennomgår veldig mye stress akkurat nå, sier Shypunova

– Mange hadde spart lenge til dette, og de ville bli kjent med Norge og spesielt med norsk natur. Vi vil uttrykke en enorm takknemlighet. Politi og ambulanse kom veldig raskt, og vi følte støtten både fra vanlige folk og fra politiet og helsepersonellet, fortsetter den ukrainske turlederen.

– Vi hadde kjempeforventninger, og mange av de har blitt innfridd, tross alt, legger Anna Kosa til.

Moren til Kosa ble innlagt til behandling ved Ålesund sjukehus, men skal etter planen skrives ut i dag