Statens Vegvesen forsvarer farten på fylkesveg 63

Statens vegvesen har ikke fått sett på strakstiltak på vegen der bussulykka i Valldal skjedde, og mener foreløpig farten på åstedet er satt riktig.

STREKNINGEN: Strekningen der personbilen og bussen kolliderte var oversiktlig og rett.   Foto: Odd-Sølve Grannes

Nyheter

Én person omkom i ulykka, og bussjåføren er siktet for uaktsomt drap. Politiet mener 49-åringen har vist relativt grov uaktsomhet ved å ha kjørt i rundt 50 til 60 kilometer i timen (km/t). Fartsgrensen på stedet er 80 km/t. Vegen der ulykka skjedde er smal, men rett og oversiktlig. Statens Vegvesen forsvarer fartsgrensen på stedet.

– Det er satt en generell fartsgrense, så er det opp til føreren å vurdere fartene etter forholdene. Når det er en så smal veg, må fører vurdere den nøye, sier Smørholm.

Ferie

Statens Vegvesen har tidligere uttalt at de skal se på strakstiltak ved ulykkesstedet, men har enda ikke kommet så langt.

– Nei, vi har ikke kommet i gang enda. Mange er på ferie. Farten vurderes når vi foretar vurderingen. Mange er tilbake i neste uke, men de må komme i gang igjen, så det tar nok noen uker, sier fungerende regiondirektør i Statens vegvesen, Lisbeth Smørholm til smp.no.

Også andre midlertidige tiltak vil være oppe til vurdering.

– Vi må se på skilting, breddeutvidelse og om vi skal styrke rekkverket. Det er snakk om en fylkesveg som er smal, sier Smørholm.

Ikke straffedømt

Den ukrainske bussjåføren er ikke tidligere straffedømt og skal ha vært yrkessjåfør i over 25 år, men har aldri tidligere vært i Norge. At den siktede er fra utlandet, har ingenting å si for straffesaken.

– Kjører man i Norge, må man forholde seg til norsk natur og norsk veistandard, så det er ikke noen formildende omstendighet, sier politiinspektør Ove Brudevoll.

Det gjenstår fortsatt noen vitneavhør i etterforskningen.

– De mest sentrale avhørene er tatt, men det kan være aktuelt å ta flere avhør av samme avhør, hvis det kommer fram ting som gjør at vi må spørre på nytt, sier Brudevoll.


Etterforskningen av Valldal-ulykken:

Begge førerne ble alkotestet

Det ble tatt alkotest av begge førerne etter bussulykken i Valldal hvor en mann fra Ukraina omkom. Ingen av førerne hadde promille.

Politiinspektør Ove Brudevoll er ferdig med de mest sentrale avhørene i saken.  Foto: Nils Harald Ånstad