- Det var et voldsomt snøfall disse februardagene i 1816. Hverken før eller senere er det kjent at det har gått snøras på dette stedet, sier historikeren Bjørn Austigard til smp.no.

Innovativ bonde

Søndag ettermiddag deltok tre- fire hundre personer på 200 års markeringen for rastragedien innerst i Brøstdalen i Rauma. Raset gjorde en brå slutt på virksomheten til den innovative bonden Ole Amundsen Flatmark (1778-1816). Til sammen ti personer omkom, foruten dyr.

Hus og fjøs ble ødelagt i området som i dag er kjent som Kabben seter. to overlevende klarte neste dag å komme seg gjennom snømengden og fram til Nordre Brøste - nærmere fem kilometer lenger nede i dalen.

Arbeidsgruppe

Austigard, som er leder av Romsdal Sogelag, begynte å interessere seg for Kabbin, Ole Amundsen Flatmark, etter at det ble satt opp ei minnetavle over de døde på Kors gamle kirkegard i 2010. Ei arbeidsgruppe gikk i gang med å forberede en minnestein der tragedien fant sted i Brøstdalen, ved porten til Tafjordfjella.

Dette er et område som er velkjent for alle som har brukt det til utgangspunkt og endepunkt for turer til Pyttbua, Vakkerstøylen og alle de andre hyttene til Ålesund og Sunnmøre Turistforening.

Avliver myter

-Det finnes mange myter om om Kabbin, og mye er ikke korrekt, sa Austigard i sitt miniforedrag under minnemarkeringen. Han fikk anledning til å rette opp det han mener ikke er korrekt,og tegnet et bilde av en driftig person som fra små kår satte seg i respekt også i den tids elite.

Men det var også en mann som var forfulgt av en rekke uhell. Blant annet måtte han gå fra garden Mjelva, nederst i Romsdalen, på grunn av det Austigard mener var ei lei rettsak om odelsrett.

Reiste til prinsen

Fått støtte

Selve avdukingen av minnesteinen sto assisterende fylkesmann Rigmor Brøste for. Hun har selv sterke slektsbånd til området øverst i Romsdalen, og benyttet anledningen til å minne om at folk i dette området i alle år har måttet leve med trusselen  fra ras. Hun var også imponert over det Ole Amundsen Flatmark fikk utrette i sitt korte liv.

- I dag ville en person som Kabbin ha fått støtte fra Innovasjon Norge, sa Rigmor Brøste, blant annet.

For noen tiår siden: Les mer historisk stoff i Sunnmørsposten