Redningsdykkere fra Ålesund brannvesen var på plass etter 15-20 minutter da en bil onsdag i forrige uke kjørte utfor kaia i Molde, ikke langt unna Molde brannvesen. En eldre mann omkom.

I ettertid er det blitt diskutert om det er god nok beredskap å kun ha redningsdykkere i Ålesund (døgnvakt) for Møre og Romsdal.

Molde brannvesen kunne bare bistå med fridykking. De manglet utstyr for å komme seg ned på 18 meters dyp hvor bilen lå.

Skal Ålesund betale for alle?

Beredskapsleder Arne Sigurd Hansen i Ålesund drøftet om det er riktig at Ålesund kommune skal betale og drifte tjenesten for hele Møre og Romsdal, deler av Sogn og Fjordane, litt av Oppland og litt i Sør-Trøndelag.

– Det er vel ikke rettferdig. Noen bør komme inn med penger. Om det er fylkeskommunen, kommunene rundt eller staten vet jeg ikke, sa Hansen til smp.no.

Utenom Ålesund er det døgnvakt for redningsdykkere i Bergen og Trondheim som nærmeste for Nordvestlandet. Hansen mener likevel beredskapen er god nok for Møre og Romsdal.

– Nært bysentrum kan vi kjøre bil, men lenger perifert må vi bruke helikopter, og det kan vi ikke ha overalt, sa han.

– Finansieringen bør flyttes

Styreleder for Ålesund brannvesen KF, Monica Molvær (H), spør hva som hadde skjedd med beredskapen i fylket dersom politikerne i Ålesund ikke lenger finansierte redningsdykkertjenesten.

– Staten må være bevisst på hvor viktig det er å ha redningsdykkere, og hvor avhengig man er av at noen tar ansvar for tilbudet, mener hun.

Molvær etterlyser en overordnet plan som sørger for at hele landet har tilgang til redningsdykkere, slik at ikke kommunepolitikere kan velge vekk livreddende tjenester.

– Vi kan ikke sette en prislapp på livreddende tjenester, og for å få til et likeverdig tilbud uavhengig av hvor du bor, bør finansieringen flyttes til et annet nivå enn kommunene. Det koster å bygge opp så viktig kompetanse som Ålesund brannvesen har, men det er kompetanse vi ikke kan være foruten i vårt område med så mye sjø, mener Molvær.

Rindal er den eneste av Møre og Romsdals 36 kommuner som ikke har sjø.

Ber om endringer

Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap (DSB) har i sommer avlevert en rapport til Justis- og beredskapsdepartementet hvor det kommer fram at beredskapen rundt redningsdykking er for tilfeldig i Norge. DSB drøfter nye finansieringsordninger, blant annet med Redningsselskapet involvert.

– DSB leverte sin rapport i midten av juni. Vi går nå nøye gjennom rapporten, og arbeidet har høy prioritet. Regjeringen mener det er viktig med en forbedret dykkerberedskap, og vi vurderer nå konkret hvilke tiltak som sikrer dette, uttaler statssekretær Gjermund Hagesæter i Justis- og beredskapsdepartementet til smp.no.

Monica Molvær (H) er styreleder i Ålesund brannvesen KF. Hun mener det er feil at hver enkelt kommune avgjør redningsdykkerberedskapen. Foto: STAALE WATTØ