– Det viktigste for meg er at dyr og barn ikke blir sittende fast i piggtrådgjerdet og blir skadet, sier hundeeier Kimy Hjemaas Fagermo til Sunnmørsposten.

Det var en lørdagskveld i mai den Tibetanske spanielen Sofie forsvant fra hjemmet på Spjelkavikneset. Etter en storstilt leiteaksjon, der både naboer og frivillige fra Kellys håp deltok, ble hun omsider funnet.

Engasjement

– Det var helt fantastisk å oppleve at så mange brydde seg, og hjalp til å lete, sier Kimy.

I den bratte krattskogen, bare noen få steinkast fra hjemmet, ble hunden funnet, klynkende i mørket. For å få den løs fra piggtråden som satt fast i magen, måtte den klippes løs med avbitertang. Sofie ble operert hos dyrlege, og er i dag frisk og sprek igjen.

Farlig

Etter hendelsen tok Kimy kontakt med Ålesund kommune angående piggtrådgjerdet som omkranser deler av Spjelkavikneset og Hjellens Notbøteri, et område som er fredet av Riksantikvaren. Piggtrådgjerdet har vært der i flere tiår, men deler av piggtråden er ramlet ned og ligger delvis skjult i terrenget. Det er også kommet opp store kveiler med piggtråd av nyere dato.

Forbud

Etter 1. januar 2010 kom det forbud om å bruke piggtråd i gjerde (Ny lov om dyrevelferd).

– At et område er fredet og inngjerdet er greit, men det er ikke greit at det er gjort med piggtrådgjerder i store kveiler, kun egnet til å skade mennesker og dyr, fastslår Kimy.

Også Dyrevernalliansen engasjerte seg i piggtrådgjerdet på Spjelkavikneset og varslet Mattilsynet. Sammen med Ålesund kommune ble det gjennomført befaring på området. Mattilsynet gjorde det klart at piggtrådgjerdet må fjernes.Fristen for fjerning ble satt til 18. august.

Utsettelse

I ettertid er det fra grunneierne søkt utsettelse.

– Gjerdet skal fjernes. Her er flere grunneiere, og representanten for grunneierne har akseptert at gjerdet skal fjernes., sier Beate Lillebostad hos Mattilsynet.

– Mattilsynet har gitt utsatt frist for fjerning av piggtrådgjerdet. Hvorfor?

– Dette er et område hvor det ikke er mye vilt, og det er båndtvang her. Hunden som satt fast, var en som hadde stukket av. Det er og kjent for lokalbefolkninga at det er et piggtrådgjerde her. For at grunneier skal få bort piggtrådgjerdet på en skikkelig måte, har vi gitt ny frist til 1. desember, sier Lillebostad.

Pøbler

Torgeir Arne Hjellen, styreleder for Hjellens Notbøteri, representerer gjerdeeierne.

– Mattilsynet har satt ny frist for at vi skal få inn folk til å gjøre jobben, sier Hjellen.

– Piggtrådgjerdet er der for å holde pøbelen ute! Dette er et freda område, påpeker Hjellen, og viser til at de har opplevd at ungdom tar seg inn på området til Hjellens Notbøteri, griller og gjør hærverk på bygningsmassene og bryggene.

Nytt

Men han sier de vil rette seg etter pålegget om å fjerne piggtrådgjerdet.

– Piggtrådgjerdet skal fjernes og vil bli erstatta av et mer dyrevennlig gjerde, trolig et treplankgjerde som skal holde folk ute. Og gjerdet blir også flytta litt på, men det blir ikke åpna for fri ferdsel innenfor gjerdet, påpeker Hjellen, og legger til at arbeidet vil bli gjort i forståelse med Mattilsynet, Ålesund kommune og vernemyndighetene.

Sunnmørsposten blir med til stedet hvor Sofie satt fast i piggtrådgjerdet den mainatta. Kimy bærer Sofie, mens datten Inez bærer Mie. På utsida av gjerdet snubler journalisten i strenger som ligger delvis skjult langs bakken. Inez blir sittende fast med buksebeinet i en utstikker fra piggtrådgjerdet, og får hjelp til å komme løs.

Sunnmørsposten observerer tre-fire barn passerer i utkanten av det avsperra området, på veg mot friområdet på Nesholmen.

Kimy er glad det endte godt for Sofie, og ser fram til at piggtrådgjerdet blir fjernet, slik at ikke flere blir skadet.