RAUMA (smp.no): Tirsdag gikk Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) til rødt farenivå (ekstrem rasfare) for Veslemannen, som er en del av fjellet Mannen. Dette er tredje gangen de fastboende ved fjellet må flytte fra hjemmene sine.

– Det kom veldig store nedbørsmengder, 55 mm siste døgn. Hastigheten økte som følge av det og var oppe i 10 cm i døgnet. Det er veldig mye, og derfor valgte vi å gå til rødt farenivå, sier Ingrid Skrede.

Onsdag har hastighetene i fjellet avtatt, og bevegelsene er på rundt 2 cm i døgnet i det øvre, mest ustabile partiet.

Så stort/lite er området

– Vi vet ikke om alt vil rase, eller om for eksempel bare øvre del vil rase, understreker hun til smp.no.

Veslemannen utgjør i volum bare 1 prosent av hele Mannen, slik at dette skredet kan bli forholdsvis lite i fjellskredsammenheng.

I fjor anslo sjefsgeolog Lars Harald Blikra at det øvre, mest ustabile partiet var på 10.000-20.000 kubikk. Til sammenligning kan du se på videoen under da ca. 10.000 kubikk raste ut ved Børa i 2007.

– Det kommer mindre vann og regn til, men bevegelsene er fortsatt store. Det var steinsprang-aktivitet i går, sier Skrede.

For to uker siden raste det ut en steinblokk i området, og NVE mener dette er en naturlig utvikling før et ras.

– Vi er overrasket over at bevegelsene har avtatt, og at det ikke ble mer økning utover ettermiddagen i går. Dette kan ha med frost å gjøre. Vi vurderer alt fortløpendende, sier geologen i NVE.

Oppdatert klokka 15, onsdag: Det er fortsatt ca. 2 cm hastighet i øvre del, mens det er 0,3 mm per time i nedre del, opplyser geologene på en pressekonferanse. Rødt farenivå blir opprettholdt på grunn av de store nedbørsmengdene i Romsdalen og Rauma kommune.

Foto: SOFIE SVANES FLEM