– Jeg ser ganske dystert på utviklingen. Det er høy etterspørsel etter korttidsplass i institusjon, og vi klarer ikke å ha nok sirkulasjon til å ha ledige plasser, sier kommunalsjef Liv Stette til Sunnmørsposten.

Hittil i år har Ålesund betalt 7 millioner til helseforetaket for liggedøgn hos pasienter som er ferdigbehandlet på sjukehus, men som kommunen ikke har tilbud til i institusjoner - eller klarer å gi tilstrekkelig helsehjelp til i eget hjem.

– Sannsynligheten for at det nye budsjettet holder tør jeg ikke spå, sier økonomisjef Ole Kristian Arntsen. Han sier kommunen har måttet hentet pengene fra generelle innsparingskrav i alle virksomheter, men også på drift av flere sykehjem.

Ikke kapasitet

Kommunalsjef for helse, Liv Stette, synes ikke det er noe kjekt at grepet med å opprette seks dobbeltrom på Spjelkavik omsorgssenter ikke ser ut til å være nok.

Det er også dobbeltrom på Aspøy og Hatlane omsorgssenter, i tillegg til i Borgundvegen 199 – men det skyldes flytting til nye Åse sykehjem.

– Vi passerer snart ti måneder med denne situasjonen, fordi det begynte i november 2015. Jeg tror ikke vi er langt unna å måtte stikke fingeren i jorda og innse at dette er det nye nivået. Vi har ikke nok kapasitet, slår Stette fast.

– Må det bli flere dobbeltrom?

– Vi jobber med budsjettet for 2017, og ting er ikke helt avklart. Vi må bestemme oss for hva vi skal gå til politikerne med, men det er en grunnleggende bekymring rundt kapasitet.

Stette håpet at det var en topp med mange sjuke i vinter, men nå frykter hun at eldrebølgen har kommet for alvor.

Kommunalsjefen sier det må gjøres grep, og forklarer at det blir aktuelt å vurdere videre bruk av Borgundvegen 199, også etter at Åse sykehjem er klart.– Det vil bli politisk behandling rundt å fortsette drift i den bygningen. Jeg kan ikke si sikkert at det blir kommunen sin strategi, for det er det ikke tatt stilling til enda, men det er en nærliggende tanke, sier Stette.

Nye Åse får 32 plasser med enkeltrom og bad når det flyttes inn gradvis fra februar 2017.

Får større regning

– Helt grusomt. Det er veldig sure penger, utbryter Stette når hun får høre summen. På grunn av datasystemene har ikke kommunen fått alt fakturert ennå. Det spørs om budsjettet må revurderes enda en gang.

Samhandlingssjef Britt Valderhaug Tyrholm bekrefter at det har vært en veldig sterk økning første halvår i år.

– Vi er tilbake på 2011-nivå for første halvår, men i juli er bildet annerledes. Det er ikke lenger noe driftsproblem for oss i helseforetaket, og vi har veldig gode møter med Ålesund, Molde og Kristiansund, hvor problemene har vært størst, sier samhandlingssjefen.

Tidligere i år var det et større problem for Ålesund sjukehus at pasienter som var ferdigbehandlet opptok sengeplasser. Hittil i år er det registrert 5.500 liggedøgn i helseforetaket. Det er mer enn det var i hele fjor. Året da samhandlingsreformen ble innført, 2012, var det 5.700 liggedøgn totalt.

Liv Stette er ikke kategorisk avvisende til at det kan bli aktuelt med flere dobbeltrom på institusjoner i Ålesund. Foto: ARKIVFOTO: STAALE WATTØ