Ålesund kommune med fokus på dovett

Rotter seg sammen mot rotter

Det å helle ut eller kaste ting i do, som ikke skal dit, kan skape real trøbbel.

Kampanjen blir synliggjort ved at det legges ut deksel på 40 kumlokk flere steder i Ålesund. På bildet f.v.; driftsoperatør Arne Giske og teamleder Svein Johansen, begge ved avløp i Ålesund kommune.   Foto: Nils Harald Ånstad

Slik ser de ut, de grønne og rosa dekslene.  

Og det er blant anna disse en vil begrense med fokuset på dovett. Rottene.   Foto: dovett.no

Nyheter

Vi snakker blant anna om fett, olje, q-tips, bind, matrester og tørkepapir.

- Ingenting av dette skal i do, eller i vasken for den del. Det tetter rør, stopper til kommunens pumper og folk risikerer å få tilbakeslag i husene sine. Når det gjelder fett spesielt, så tiltrekker det seg dessuten rotter, sier teamleder for avløp, Svein Johansen.

Bakgrunnen for utspillet er at Ålesund kommune er i gang med en dovett-kampanje. Tidligere har det vært lignende kampanjer i flere andre byer. I løpet av de neste dagene vil den bli synliggjort i form av grønne og knall rosa deksel, lagt ut på kumlokk flere steder i byen.

- I alt skal vi ut med 40 slike deksel på steder der det ferdes mye folk, eksempelvis på skoler, i sentrumsgater og vi har også tenkt å legge et par ved Color Line Stadion, sier Johansen.

- Er det mye rotter i Ålesund?

- Ikke mer enn andre plasser, men rotter finnes overalt, også her. Og ved å være bevisst på hva en kaster i avløpet kan en være med å begrense rotteplagene. Fett er rottemat, sier teamlederen.

Dovett-kampanjen er retta mot privatpersoner, og når Ålesund kommune setter i gang akkurat nå er det mye fordi skolene starter opp igjen.

Les mer om kampanjen på dovett.no - og i papirutgaven vår, fredag.