Over 300 uten lærlingekontrakt i M & R

Har rett på et faglig tilbud og fylkeskommunen oppretter nå Vg3-klasser i flere fag.

Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix 

Seksjonsleder Inger Sjømæling ved Utdanningsavdelinga. Arkivfoto: Kjell Herskedal 

Nyheter

Ved skolestart står 311 yrkesfagelever i Møre og Romsdal uten lærlingkontrakt, melder NRK Møre og Romsdal.

– Dessverre må vi innrømme at det er litt dårligere enn i fjor. Da hadde vi tegna 685 kontrakter. I år er det bare 500. Det er de store industribedriftene, og spesielt innen teknologiske fag, at det svikter. Nedgangen for oljenæringa rammer hardt og går utover evna og vilja til å ta inn lærlinger, sier seksjonsleder Inger Sjømæling i Utdanningsavdelinga til kanalen.


Unge rammes av ledighet:

Flere unge uten jobb

Når tidene er dårlige går det utover de unge. Aurora Dimmen Bratli (17) kjenner mange som mangler lærlingplass og jobb.


Ungdommene har rett på opplæringstilbud og på grunn av mangelen på lærlingeplasser oppretter fylkeskommunen nå Vg3-klasser i flere fag, blant anna opprettes det to klasser i elektro – en ved Borgund vgs og en i Kristiansund.

Seksjonsleder Sjømæling sier at det fortsatt er håp om flere lærekontrakter og at en ikke setter punktum før 1. november. Ungdommene selve oppfordres til å være offensive og ta kontakt med aktuelle bedrifter.

– Ikke sitt og vent på at tilbudet skal komme rekendes på ei fjøl. Det er det dårligste alternativet, sier Sjømæling til NRK.