Teknisk Ukeblad:

Lokale verft kobles til nordkoreansk slavearbeid

Norske selskap i europeisk slaveskandale, skriver Teknisk Ukeblad. Kleven og Ulstein er blant flere som har hatt prosjekter ved omstridt verft i Polen med nordkoreanske arbeidere.
Nyheter

Teknisk Ukeblad har lørdag publisert en omfattende sak hvor de hevder å avsløre hvordan en rekke norske selskaper har blitt involvert i en mørk skandale som omfatter nordkoreanske tvangsarbeidere på polske verft. De jobber på norske skip mens penger blir sluset tilbake til det nordkoreanske regimet, skriver tu.no.

Ved Crist Shipyard i Polen har det foregått en kontroversiell form for sysselsetting. Ifølge nettstedet har verftet benyttet seg av en underleverandør - det polske firmaet Armex - som ansetter nordkoreansk arbeidskraft.

Hevdar verftsarbeidarar har jobba under slaveliknande kontrakter

Kleven i Ulsteinvik krev at eit polsk verft stoppar bruk av nordkoreanske arbeidarar, etter påstandar om at nordkoreanske arbeidarar jobbar under slaveliknande kontrakter.


– Moderne slaver

En forskningsrapport fra Leiden Asia Center konkluderte i juli med at nettopp disse verftsarbeiderne er å regne som moderne slaver, melder tu.no.

De nordkoreanske arbeiderne skal få minimalt med penger - kun noen euro til sigaretter og øl. Ifølge rapporten får de heller ikke arbeidskontrakter, lov til å besitte egne pass eller å vandre fritt rundt i Polen. Teknisk Ukeblad skriver at en arbeider som omkom har vært utsatt for farlig arbeid, uten trygge klær og utstyr, ifølge forskningsrapporten.

Nå kobler Teknisk Ukeblad en rekke norske selskaper, deriblant Kleven og Ulstein, indirekte til slavearbeiderne. Nettstedet har publisert en liste over konkrete prosjekter som kan knyttes til de nordkoreanske arbeiderne (ekstern lenke).

Krevde slutt på bruk av nordkoreanere

– Vi formidlet vårt klare standpunkt om at dette er helt uakseptabelt og at vi forventer at det opphører umiddelbart. Dette vil bli tett fulgt opp, fortalte kommunikasjonssjef i Kleven, Ellen C. Kvalsund til Teknisk Ukeblad i slutten av mai.

Kleven krevde at bruken av nordkoreanske arbeidere skulle stoppes på hele verftet, og i starten av august fikk de en bekreftelse på at dette var utført.

Selv om norske selskaper har en påseplikt, for å sikre arbeidsforhold også hos underleverandører, kan ikke Kleven si hvilke av deres prosjekter de nordkoreanske arbeiderne deltok i. Også Ulstein har bedt verftet om å stanse bruken av arbeidskraften.

– Vi har hatt møte med verftet og presisert at det er uaktuelt for oss å samarbeide med dem om de benytter denne typen arbeidskraft, uttaler talskvinne Lene Trude Solheim i en e-post til Teknisk Ukeblad.

Avviser alle påstander

Armex avfeier at det nordkoreanske regimet tjener penger på at de ansetter nordkoreanere, eller at det pågår et samarbeid. De avviser også ansvar for sveisearbeidet mannen som døde gjorde. Cecylia Kowalska i Armex forteller også at de har sluttet å bruke nordkoreanske arbeidere. Crist-verftet avfeier også påstandene om at de er involvert i slavearbeid, og uttaler at de ikke legger seg opp i om underleverandører har ansatte fra Nord-Korea eller andre steder, så lenge de har tillatelse til å jobbe i Polen, og så lenge underleverandørene oppfyller alle vilkårene.