Markerer overdosedagen i Ålesund:

Møtes for å minnes ofrene

Hver uke er det fem overdosedødsfall i Norge. Og pila peker i feil retning.

Markering Frode Tafjord, Anne Karin Zeitz og Mikael Bøen med plakaten som elever på Borgund videregående har laget. Onsdag markeres den internasjonale overdosedagen på Terminalen i Ålesund.  Foto: Staale Wattø

– Også i Ålesund får folk tak i de stoffene de vil ta

Frode Tafjord
Fakta
  • Den internasjonale overdosedagen markeres hvert år den 31. august over hele verden.
  • I Ålesund markeres dagen på Terminalen Scene onsdag kveld med musikalske innslag og en panel-samtale. Ordfører Eva Vinje Aurdal holder appell.
  • Arrangører er Kirkens SOS, Kirkens Bymisjon, Camilla Tafjord Stiftelse, Blå Kors og Ålesund kommune.
Nyheter

– I 2014 gikk tallene plutselig opp igjen, og vi tror jo at stadig nye former for syntetisk dop er noe av årsaken.

Det sier Mikael Bøen fra Blå Kors som er en av arrangørene av overdosedagen på Terminalen i Ålesund onsdag sammen med Kirkens Bymisjon, Camilla Tafjord stiftelse, Kirkens SOS og Ålesund kommune.

Søkelys på samfunnsproblem

– Vi ønsker at dette skal bli en kveld der vi minnes dem som har gått bort, samtidig som vi setter søkelyset på et stort samfunnsproblem, sier Anne Karin Zeitz i Kirkens Bymisjon.

I tillegg til musikalske innslag, blir det også en panelsamtale der både pårørende, tidligere rusmisbrukere, politiet og folk fra ambulansetjenesten er blant deltakerne.

– Sonja Remmen Alnes skal både lede programmet og bidra med musikk, og ordfører Eva Vinje Aurdal skal holde appell forteller arrangørene.

Tydelig talsmann

Frode Tafjord mistet datteren Camilla på grunn av en overdose GHB, og i årene etterpå har han vært en sterk og tydelig talsmann i kampen mot rus.

Og Tafjord er opptatt av at forebyggingen må starte tidlig.

– Jeg får ofte spørsmål om å holde foredrag for tiendeklassinger. Men jeg vil helst komme før. Det er så viktig å skape holdninger som gjør at ungdommen sier et klart nei til rus, sier Tafjord.

Interessert i Ålesund-nyheter? Sjekk vår byside

Frode Tafjord er også skremt av de nye tallene som viser at hver fjerde ungdom på byen i Oslo er påvirka av andre rusmidler enn alkohol.

– Hvordan er det i Ålesund?

– Også i Ålesund får folk tak i det de vil ha, slår Frode Tafjord fast.

Frode Tafjord i Camilla Tafjord Stiftelse:

– Vi må engasjere oss før fleire døyr

– Det er uhyre viktig med ei tidleg «vêrmelding» for den farlege rusen, forklarer ein opprørt Frode Tafjord.


Markeres over hele verden

Overdosedagen arrangeres den 31. august hvert år over hele verden, og dette skal være både en dag til å minnes og til å fjerne stigmaet som omgir rus.

Alle er velkommen til arrangementet onsdag, og Terminalen bidrar med gratis lokale.

Årets førsteklassinger på Ålesund videregående skole er dessuten invitert til gratisforestilling på kinoen der de får se den prisbelønte filmen «Oslo 31. august» av Joachim Trier.