Statsministeren: – Vi glemte ikke samarbeidsavtalen

Oslo (NTB): Statsminister Erna Solberg sier at verken hun eller regjeringen glemte samarbeidsavtalen om nominasjonene av oljeområder i Lofoten og Møre.

Leder for miljøstiftelsen Bellona, Frederic Hauge, kritiserer regjeringen for «snikåpning» for oljeleting. Foto: Berit Roald / NTB scanpix 

Nyheter

Solberg sier til VG at olje- og energiminister Tord Lien tok en egen vurdering av saken, og at hun ikke glemte avtalen slik hun tidligere forklarte.

– Vi var veldig forbauset da vi så disse kartene og reaksjonen som kom. Jeg vil bare presisere at jeg har ikke glemt samarbeidsavtalen. Og det har heller ikke regjeringen, påpeker statsministeren.

Krass kritikk

Både Lien og statsministeren fikk krass kritikk at etter det onsdag ble kjent at de omstridte havområdene utenfor Lofoten og Møre var en del av den såkalte nominasjonsprosessen i 24. konsesjonsrunde.

– Vi har avklart at det var feil. Tord hadde en annen tolkning av hvordan man kunne gjøre dette, fortsetter Solberg.

Olje- og energiministeren sier at han aldri brøt samarbeidsavtalen, men tar likevel kritikk.

– I ettertid, med all uroen og støyen som har vært i oljebransjen, miljøbevegelsen og hos våre samarbeidspartier, så ser jeg at jeg kunne ha håndtert denne saken bedre, sier Lien.

Kraftige reaksjoner på regjeringens oljeplaner

Oslo (NTB-Mats Rønning): Oljeselskapene har fått nominere blokker i de omstridte havområdene utenfor Lofoten og Møre i forbindelse med den 24. konsesjonsrunden på norsk sokkel. Reaksjonene er skarpe.


Snikåpning?

Miljøstiftelsen Bellona mener regjeringens oljetabbe om åpning av nominasjoner i Lofoten og Møre, er alvorlig og må granskes.

– Hva i alle dager er det Lien har prøvd seg på her, spurte leder Frederic Hauge i Bellona i Aftenposten.

Torsdag kveld, varslet olje- og energiminister Tord Lien (Frp) at oljeselskapene hadde mottatt «en presisering» om at de likevel ikke skulle få nominere leteblokker i de omstridte områdene.

– Det kan se ut som om de har prøvd å snike seg til en åpning for leting også i Lofoten og på Møre. Hvis selskapene nominerte disse omstridte områdene nå, så kunne man på et senere tidspunkt, for eksempel etter valget når samarbeidsavtalen mellom Regjeringen og KrF og Venstre kan opphøre, slippe en ny nominasjonsrunde.

(saken fortsetter under)

Bellona anklager regjeringen for å ha «snikåpnet» for oljeleting

Oslo (NTB): Miljøstiftelsen Bellona sier regjeringens oljetabbe om åpning av nominasjoner i Lofoten og Møre, er alvorlig og må granskes.

 

Lien fjerner Lofoten og Møre fra 24. konsesjonsrunde

Miljøbevegelsen jubler over at olje- og energiminister Tord Lien (Frp) gjør full retrett om Lofoten og Møre.


Regjeringen fikk krass kritikk fra miljøbevegelsen og samarbeidspartiene KrF og Venstre da det onsdag ble kjent at de omstridte havområdene utenfor Lofoten og Møre var en del av nominasjonsprosessen i 24. konsesjonsrunde.

Kjøpte ikke forklaring

Verken Venstre eller KrF troddde på statsminister Erna Solbergs (H) forklaring om at samarbeidsavtalen om oljenominasjonene ble glemt.

– Jeg har kjent den damen så lenge at jeg vet at hun ikke er i stand til å glemme noe som helst. Denne feilen ligger nok et annet sted, sa Trine Skei Grande til VG.
 (©NTB)