Ålesundsbudsjettet er totalt på 3,3 milliarder. Det er 147 millioner merenn i år.

I rådmannens forslag til budsjett for 2017 erdet ikke plass til videre drift av Borgundvegen 199 eller øktvedlikehold av veger og kommunale bygg.

Derimot har hun lagt innmer penger til bøter for utskrivingsklare pasienter, etablering avet interkommunalt senter for velferdsteknologi og til ennærmiljøkafé i underetasjen på Skarbøvik sykehjem.

Det blir ogsåtre millioner ekstra til spesialpedagoger i barnehagene, 4,7millioner mer til skoler og SFO og styrking av barnehagene med 1,7millioner kroner.

Dyre bøter

Bøtene fra Helse Møre og Romsdal harkostet Ålesund kommune dyrt. I budsjettet blir det ikke bare lagtinn mer penger på denne posten, men rådmannen har også kommet medtiltak som skal avhjelpe situasjonen.

Blant disse er videreføringav ekstra korttidsplasser på Spjelkavik omsorgssenter og flereressurser til hjemmetjenesten. Det skal videre opprettes ei ekstrastilling for ergoterapaut, og kapasiteten ved den kommunalehjelpemiddelsentralen skal økes. Så skal det også etableresavklaringsplasser på den nye Åse sjukeheim.

Samme eiendomsskatt

Påinntektssida har rådmannen foreslått at eiendomsskatten skal liggepå samme nivå som i år, men det er lagt inn en vekst i areal somgir to millioner ekstra i kassen.

Følg vår live-oppdatering fra budsjett-presentasjonen her

Den tidligere melkekua TafjordKraft er ikke like lønnsom lenger, og det er lagt inn et utbytte på7,5 millioner kroner mot ti millioner i år.

Rådmannen sier at denneposten skal trappes ned med 2,5 millioner kroner hvert år iøkonomiplanperioden.

Forventer respekt for rammene

Rådmannenunderstreker at hun forventer at budsjettvedtaket blir respektertfra første dag.

Når budsjettet også blir lagt fram så tidlig, menerhun at virksomhetene får god tid til å innrette seg etter derammene som blir gitt.

En forutsetning for budsjettarbeidet harogså vært å ha et positivt driftsresultat for å holde denforpliktende planen om nedbetaling av merforbruk.

Målet er å kommeut av Robek sommeren 2019, og planen er å betale 36 millioner nesteår og vel 30 millioner i 2018.

Da skal gjelda på nesten 145millioner kroner være under kontroll.

Det ble som ventet ikke noenstore overraskelser i 2017-budsjettet, og prinsippet er å holdesamme driftsnivå som i år, men fortsatt ha ambisjoner omeffektivisering.

Vil du lese nyheter fra Ålesund? Sjekk vår byside