De 35 som tas ut fredag morgen, jobber ved Helse Bergen, St. Olavs hospital og Oslo universitetssykehus, opplyser Akademikerne.

– Uttaket er designet for å ramme arbeidsgiver maksimalt, mens pasientene skjermes så langt som mulig, sier forhandlingsleder Rune Frøyland i Akademikerne helse.

– Opptrappingen setter ikke liv og helse i fare. Akuttbehandling, kreftbehandling, psykisk helse og barn er skjermet, fortsetter han.

Forhandlingslederen mener streiken bare kan løses gjennom dialog og forhandlinger med motparten Spekter.

– Spekter vet hva som må til. Tvungen lønnsnemnd løser ikke nødvendigvis noe som helst. Da risikerer vi bare en situasjon med stor uro i sykehusene i lang, lang tid. Det er svært alvorlig, sier Frøyland.

– Vår dør er åpen

Spekters kommunikasjonsdirektør, Gunnar Larsen, uttalte før helgen til NTB at han ikke så noen grunn til selv å ta kontakt med motparten.

– Vår dør er åpen. Vi er når som helst villig til å ha dialog, sa han.

Striden handler om hvordan legenes arbeidstid skal planlegges. Praksis har vært at legene omfattes av kollektivt, rullerende arbeidsplaner. Men i dagens avtale mellom arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og Den norske legeforening står ikke «rullerende arbeidsplan» nevnt, ifølge Dagens Medisin.

Legeforeningen har ønsket å tariffeste retten til kollektive avtaler og mener Spekter vil ha individuelle ordninger og mer styringsrett. Dette avviser Spekter.

Uvisst antall rammet

Det er arbeids- og sosialministeren som har ansvaret for å gripe inn med tvungen lønnsnemnd dersom det er påkrevet. Det skjer dersom liv eller helse står i fare eller vitale samfunnsinteresser er truet.

Hvor mange pasienter som har fått timer og behandling utsatt og hvor stort omfang streiken har fått, kunne Arbeids- og sosialdepartementet ikke svare på fredag.

– Samfunnet må normalt tåle ulemper som en arbeidskonflikt medfører. Myndighetene følger med på hvordan situasjonen utvikler seg, skrev departementet i en uttalelse. (©NTB)