Tirsdag pågår «Oppvekstkonferansen 2016» i Ålesund, hvor Fylkesmannen i Møre og Romsdal står som arrangør. Temaene er blant annet barn og unge, samarbeid, samfunnsutfordringer og deltakelse i fritidstilbud og inkludering.

– 92.000 barn lever i lavinntektsfamilier i dag. Mange barn har ikke råd til å gå i bursdager, reise på ferie og delta i aktiviteter, påpekte barne- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp), som holdt foredrag om helhetlig tenking rundt oppvekstvilkårene for barn og unge.

Hun mener dårlig familieøkonomi ofte er et skambelagt tema.

Frykter ytterligere økning

– Vi har sett en økning i antall lavinntektsfamilier, og jeg er redd for at tallet kommer til å øke ytterligere. For første gang ser vi at minoritetsfamilier er overrepresentert i statistikken. Det viktigste vi kan gjøre er å få foreldre ut i arbeid, og med innvandringsbølgen vi har hatt, tar det lengre tid med utdanning og arbeid, sier Horne til Sunnmørsposten.

Hun er opptatt av å hindre at fattigdom går i arv.

– Der blir utdanningen nøkkelen videre. Når du spør hva vi har gjort, kan jeg trekke fram en nasjonal tilskuddsordning på 164 millioner. Rekordmange barn får være med på ferie- og fritidstilbud, og i tillegg kan kommunene ha et tilbud om utstyrslån, sier Horne.

Fritidsaktiviteter for barn

Hun viser til fritidserklæringen som bygger på FNs konvensjon om barnets rettigheter. Her anerkjennes barnets rett til hvile og fritid, og deltakelse i lek og fritidsaktviteter.

– Mitt hovedanliggende er hva vi kan gjøre for barna. Fritidserklæringen og tilrettelegging av fritidsaktiviteter er noe av det viktigste vi kan satse på for å få barn inkludert i samfunnet, sier Horne til smp.no.

Statsråden håper at kommunene følger opp, og setter aktiviteter for barn på dagsorden. Hun mener tidlig og tverrfaglig innsats, og samarbeid mellom helsestasjon, barnehage, skole og barnevern er nøkkelen for å hindre at barn faller utenfor samfunnet.

(saken fortsetter under)

Tverrfaglig innsats

– Den tverrfaglige innsatsen er utrolig viktig. Ved å hjelpe foreldre til å bli trygge foreldre unngår man at barn faller utenom. Da kan vi unngå omsorgsovertakelse senere. Dette er en helhetlig innsats, sier statsråden.

– Hvordan er erfaringene dine med hvordan kommuner på Sunnmøre jobber med barn og unge?

– Det foregår mye godt arbeid på Sunnmøre. Jeg har besøkt både Molde og Ålesund og fått sett på blant annet krisesenter og familievernkontor. Ålesund har begynt å jobbe med tverretatlig samarbeid der alle familietjenestene skal jobbe sammen. Jeg har også hatt flere møter med andre kommuner på Sunnmøre, og det viser seg at det er noe på gang når det gjelder å samle tjenester og helhetlig tenking.

Vold mot barn

Horne er glad for at Fylkesmannen setter barn på dagsorden på Oppvekstkonferansen i Ålesund.

– På denne måten kan vi utveksle erfaringer, sier hun.

Kåre Sæter (leder i Møre og Romsdal idrettskrets), elever fra Fagerlia videregående skole (kulturelt innslag), unge proffer fra Forandringsfabrikken, Karin Gustavsen (Samfunnslaboratoriet), Kari Bachman (Møreforskning) og Sajandan Rutthira (årets ildsjel 2015) står også på programmet.

Klokka 13.30 skal statsråden møte helsesøstre og jordmødre på Sentrum helsestasjon for å snakke om hvordan man skal avdekke vold mot små barn.