Veslemannen i Romsdalen:

Fanget steinsprang fra Veslemannen på film

Natt til 22. juli gikk et steinsprang ved Veslemannen. Steinspranget ble fanget opp av NVEs kamera og instrumenter.
Nyheter

På filmen kan du se et steinsprang med en størrelse på cirka 100-200 kubikk (m3) rase ut, skriver NVE i filmen, som også gir informasjon om hvordan instrumentene som overvåker fjellet fungerer.

NVE overvåker det ustabile fjellpartiet Veslemannen døgnet rundt.

Instrumentene under denne blokken viste stor bevegelse i ukene før raset. De økte bevegelsene var konsentrerte til dette området.

Fjellet som trugar

Når Åkerneset rasar ut vil fjorden reise seg nådelaust 100 meter opp og raser alt på sin veg mot havet. I Møre og Romsdal er det fleire fjell som trugar. Kven vert råka og korleis vert dei trygga?


– Farenivået var gult, men vi hadde noe økt bevegelse i forkant. Det er store bevegelser i denne delen og det er ikke uvanlig med slike hendelser, skriver geolog Lars Harald Blikra i en SMS til Sunnmørsposten.

– Men dette var et ganske stort steinsprang, men også langt fra stort nok til at det kunne true noen bebyggelse. Vi rapporterte også om dette i våre daglige rapporter som blir lagt ut på NVE sine sider, skriver han.

Dersom det går et større ras fra Veslemannen, er volumet som potensielt kan rase anslått å kunne være på 120.000 til 180.000 kubikk - altså en god del mer enn dette steinspranget.

Vatn mot Veslemannen

NVE ser på om dei skal tilføre vatn for å bli kvitt øverste del av fjellet Veslemannen i Romsdalen. Det sa Per Sanderud, direktør i NVE, på Nasjonal skredkonferanse i Geiranger i dag.