Rotter med polyester-bukser er mindre seksuelt aktive

En egyptisk forsker satte bukser på rotter for å se om sexlivet deres ble påvirket. En britisk forsker ville finne ut hvordan det var å leve som en grevling. Begge er tildelt årets Ig nobelpris.

Illustrasjonsfoto av rotte. Foto: Ned Alley / NTB scanpix 

Nyheter

Professor Ahmed Shafik ved Kairo-universitetet i Egypt ikledde rotter bukser laget av polyester, bomull, ull, samt av en blanding av polyester og bomull for å fastslå hvordan ulike tekstiler påvirket sexlivet deres.

Shafik, som døde i 2007, konkluderte med at rotter som brukte bukser av polyester eller polyester-blanding var mindre seksuelt aktive enn andre rotter, trolig fordi polyester utvikler elektrostatiske ladninger. Resultatene kan trolig overføres til mennesker, mente Shafik.

Han er nå en av årets vinnere av den noe uhøytidelige Ig nobelprisen, som hvert år deles ut ved Harvard-universitetet. De alternative nobelprisene spiller på både nobelnavnet og det engelske ordet ignoble, som betyr lite ærerikt.

Dyrisk

Den britiske forskeren Charles Foster ved Oxford-universitetet er tildelt den samme prisen fordi han levde som et dyr. Foster gikk rundt i flere måneder og levde som en grevling, oter, rev, hjort og en fugl i et forsøk på å se verden gjennom dyrenes øyne.

Den svenske forfatteren og biologen Fredrik Sjöberg har fått prisen for «sitt selvbiografiske verk i tre volum om nytten av å samle inn fluer som er døde og fluer som ennå ikke er døde».

Sjöbergs bøker har blitt en stor suksess i Sverige, og den første boka i serien er nå utgitt på engelsk.

Intens kløe

Den tyske forskeren Andreas Sprenger ved Lübeck-universitetet fant ut at hvis det klør på den ene armen din, kan kløen roes ned ved at du ser inn i et speil og klør deg på motsatt arm. Dette er nyttig, mener Sprenger, for eksempel hvis du har et hudproblem med intens kløe. Da kan du bare klø deg alt du orker på motsatt arm, uten å måtte røre armen der hudirritasjonen sitter.

Ig nobelprisen blir delt ut av humorbladet Annals of Improbable Research i samarbeid med flere foreninger ved Harvard.

Det er det aller pussigste, heller enn det aller mest banebrytende, som belønnes i Ig Nobel-utdelingen, og prisvinnerne kjennetegnes ifølge Ig nobel av at de «først får folk til å le, deretter til å tenke».

Gonoré-smittet sexdukke

Den norske overlegen Harald Moi har tidligere mottatt Ig nobelprisen etter en artikkel om hvordan gonoré kan overføres via oppblåsbare dukker.

En Harvard-professor har påvist hvorfor en brødskive nesten alltid havner med pålegget ned hvis den faller i gulvet, mens britiske forskere har slått fast at kyr med navn produserer mer melk enn kyr uten navn.

Andre tidligere prisvinnere består av en gruppe ingeniører som har oppfunnet en brystholder som også kan brukes som gassmaske, og mexicanske forskere som har klart å lage diamanter av tequila.

En gruppe japanske forskere har blitt priset for sitt banebrytende arbeid med å undersøke hvilke farer som er knyttet til å tråkke på bananskall.

Bæsj

En gruppe spanske forskere fikk for to år siden prisen for sin forskning rundt bruk av bakterier fra baby-bæsj i pølseproduksjon, mens indiske og amerikanske forskere fikk pris fordi de fant ut hvordan man kan stanse ukontrollert neseblødning ved å stappe spekeskinke i neseborene.

En gruppe forskere fra Australia, Storbritannia og USA har tidligere fått prisen etter å ha undersøkt om folk som legger seg seint i gjennomsnitt er mer manipulerende, psykopatiske og selvforherligende enn de som står opp tidlig.

Tiss

Andre forskere som har blitt priset, har undersøkt om det er mentalt skadelig å eie katt, mens en annen gruppe forskere har funnet ut at hunder plasserer kroppen i akse med jordas geomagnetiske linjer fra nord til sør når de tisser.

Hele tre lag har forsket på hvor lang tid ulike pattedyr bruker på å tisse. Det viser seg at uansett hvor store eller små dyrene er, bruker de rundt 21 sekunder på å gjøre sitt fornødne. (©NTB)