Fra Fagerlia til NTNU:

Forsket på hva de skal bli

Elever fra Fagerlia videregående skole i Ålesund lot seg sjarmere på forskernatt ved NTNU fredag kveld. Snart skal de velge utdanning.

Snakker: Ved NTNU i Trondheim fenget roboter som snakker. (f.v.) Karoline Alvik, Frida Engelstad, Elida Haugan Gjøsund, Kristian Kleppe og Steinar Ørstenvik fra Fagerlia videregående i Ålesund skal snart velge studier. 

Det ser ut som at teknologien har kommet lenger enn vi tror

Kristian Kleppe
Fakta
  • «Researchers’ Night» arrangeres som en del av Forskningsdagene.
  • Målet er å skape begeistring og forståelse for forskning.
  • 180 forskere og ansatte fra NTNU, SINTEF og NINA var vertskap10 forelesninger, tre lab-ekskursjoner, 36 aktiviteter/stands.
Nyheter

1100 elever besøkte forskernatta ved Norges teknisk- naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim. Den holdes for å gi unge bedre mulighet til å velge studier.

Denne gangen var også elever fra Fagerlia med. Frida Engelstad (17) går andreåret på forskerlinja, hun er fornøyd med NTNU-besøket.


Fant sin rollemodell i kjernefysikeren Synne:

Eva (15) til kjernefysiker: – Jeg vil gjøre som deg

- Jeg ble veldig inspirert av å høre på deg, sier Eva Kvalø (15) til Sunniva Rose (32) som fortalte om veien fra musikk, dans, drama til livet som forsker innen kjernefysikk.

– Det var artig og interessant å få se hvor sjølstendig jobbing en kan gjøre som student. Mye av det vi så om NTNU og fagene var artig å få se, og alt var ikke bare tekniske fag. Dermed har jeg fått en del informasjon om hva slags studier jeg kan velge, sier hun.

Gastro-kjemisk?

– Skulle jeg måtte velge nå, er kanskje gastronomisk kjemi en fagretning å studere. Jeg tror det er interessant. Det handler om litt sånn nerde-mat der man får se på molekyler og forske på spennende ting, sier hun med latter i stemmen.

– Men, jeg vet ikke sikkert hva jeg skal studere. Jeg må nok bruke mer tid. Det frister klart å finne ut mer om NTNU sine tilbud i Trondheim, sier hun og tar med at flere i klassen ønsker å studere nanoteknologi.

Har du lest denne? Helgaprat med student-sjefen i Ålesund

Snakkende robot

Kristian Kleppe i samme klasse mener mange flere muligheter har blitt klare ved å være med på forskernatta.

Artig: Busstur til forskernatt ved NTNU i Trondheim ga mersmak for snart å velge hvilke fag som skal studeres, for forskerklassen fra Fagerlia videregående. Glassblåsing for å lage utstyr til laboratorium var blant det som fenget. 

– Særlig å se på stands hvor kreative fagfolkene kan være, å få se hva som er teknisk mulig. Én robot kunne prate og samtale, en annen var programmert til å gjøre en bestemt oppgave. Det ser ut som at teknologien har kommet lenger enn vi tror. Derfor er det fascinerende å være på forskernatta, sier han fornøyd.

– Forelesning om myter og fakta om søvn var interessant. Å høre en som faktisk kunne bekrefte og avkrefte sånt, var bra, sier han.

Også Kleppe vil bruke mer tid før han velger studier.

– Men jeg tror det kan bli samfunnsfag, sier han.