Tente varder for Heimevernet

Joachim Rønneberg frykter for båndene mellom folk og forsvar

97-åringen er spesielt kritisk til at kutt i Heimevernet kan gjøre Forsvaret nesten usynlig i store deler av landet.

Joachim Rønneberg.  Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

Nyheter

Over hele landet ble det fredag kveld tent bål på varder for å varsle fare. Regjeringen vil satse på et høyteknologisk forsvar og redusere Hæren, deriblant Heimevernet. Dette er svært uheldig for landets forsvarsevne, mener initiativtakerne.

I den forbindelse er Joachim Rønneberg (97) intervjuet av Aftenposten. Rønneberg frykter at båndene mellom folk og forsvar blir svekket dersom Heimevernet svekkes.

Rønneberg mener kuttene som regjeringen vil gjøre i Hæren er uforståelige.

– Etter 2. verdenskrig ble det viktig å knytte folket og forsvaret sammen. De båndene var ikke der før krigen, men vi klarte å skape et tettere forhold i tiårene etterpå – takket være verneplikten og Heimevernet. Forsvinner dette båndet, kan det svekke forsvarsviljen ved en eventuell konflikt, sier Joachim Rønneberg til aftenposten.no.

Han mener det er likhetstrekk mellom forsvarspolitikken på 1930-tallet og dagens politikk.

I mange år har han fortalt om sine krigserfaringer til barn og ungdom. I dag innser Rønneberg at han også burde ha snakket til stortingspolitikerne om disse erfaringene.

Den siste sabotøren

Joachim Rønneberg lar seg egentlig ikke intervjue, men denne gangen har han gjort et unntak.


Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Nyheter