Kommunereformen:

Dette er fylkesmennenes råd

Fylke for fylke: Her ser du hvilke råd fylkesmennene har gitt til Stortinget i kommunereformen.

Kommunalminister Jan Tore Sanner i Stortinget. Det er Stortinget som har bedt om en kommunereform.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Nyheter

Dette er rådene fra fylkesmennene som kommunalminister Jan Tore Sanner nå har fått på bordet:

Agder

* Sammenslåing: Kristiansand med Lillesand, Birkenes, Songdalen og Søgne; Lindesnes med Mandal og Marnardal; Vennesla og Iveland; Lyngdal og Audnedal.

* På sikt: Lister (Lyngdal/Audnedal, Hægebostad, Sirdal, Kvinesdal, Flekkefjord og Farsund); Kristiansand (med Lillesand/Birkenes/Songdalen/Søgne og Vennesla/Iveland); Setesdal (Evje og Hornnes, Bygland, Valle og Bykle); Østre Agder (Arendal, Grimstad, Froland, Tvedestrand, Vegårshei, Gjerstad og Risør). Åseral kan gå til Setesdal eller Lindesnes.

Akershus

* Sammenslåinger: Nittedal og Nesodden med Oslo; Lørenskog, Skedsmo, Rælingen, Fet og Sørum; Ullensaker, Nannestad, Gjerdrum og Hurdal; Aurskog-Høland med Rømskog i Østfold; Oppegård, Ski, Ås og Frogn. Enebakk deles mellom sistnevnte og Skedsmo/Rælingen/Fet/Sørum

Buskerud

* Sammenslåinger: Drammen, Øvre Eiker, Nedre Eiker og Lier slås sammen med Svelvik i Vestfold.

* Ringerike og Hole slås sammen med Jevnaker i Oppland.

* Hurum og Røyken slås sammen med Asker i Akershus.

* Utredes videre: Modum, Sigdal og Krødsherad.

Finnmark

* Sammenslåinger: Hammerfest og Kvalsund; Gamvik og Lebesby, Nesseby og Tana; Alta og Loppa med Kvænangen i Troms.

Hedmark

* Sammenslåinger (frivillige): Os med Røros og Holtålen i Sør-Trøndelag; Sør-Odal og Nord-Odal; Våler og Åsnes

* På sikt: Hamar med Stange, Ringsaker og Løten; Glåmdalen (Kongsvinger, Eidskog, Nord-Odal/Sør-Odal, Grue, og Våler/Åsnes); Sør-Østerdal (Engerdal, Trysil, Stor-Elvdal, Åmot og Elverum – ikke en kommune, men flere mulige konstellasjoner); Nord-Østerdal (Tolga, Tynset og Alvdal – og eventuelt Folldal og Rendalen)

Hordaland

* Sammenslåinger (identisk med kommunenes egne vedtak): Lindås, Radøy og Meland; Sund, Fjell og Øygarden, Fusa og Os.

* Fylkesmannen vil ikke anbefale tvangssammenslåing, men oppfordrer kommunene som har forkastet sammenslåing, til å ta en ny runde.

Møre og Romsdal


Fra 36 til 7 kommuner - på lang sikt:

Ser for seg sju kommuner i Møre og Romsdal

Slik ser fylkesmannen for seg at Møre og Romsdal skal se ut - på lang sikt.

* Sammenslåinger: Ålesund, Skodje, Sula, Giske, Haram og Sandøy; Molde, Fræna, Aukra, Misund Vestnes, Rauma, Eide, Nesset og Gjemnes (uten Bergsøya); Kristiansund, Averøy, Tingvoll samt en del av Gjemnes (Bergsøya); Herøy, Sande, Ulstein og Vanylven. Videre foreslås at Ørsta, Volda og Hornindal blir én kommune og Ulstein og Hareid, Fræna og Eide og Sykkylven og Stranda den sjuende kommunen i fylket.

Nordland

* Sammenslåinger: Narvik og Evenes; Røst, Værøy og Bodø, Vestvågøy, Flakstad og Moskenes.

Nord-Trøndelag

* Sammenslåing: Leksvik og Rissa; Steinkjer og Verran; Namsos, Fosnes og Namdalseid

* På sikt: Verdal, Levanger og Frosta; Snåsa og Inderøy med Steinkjer/Verran. Flatanger, Overhalla og Høylandet med Namsos/Fosnes/Namdalseid; Nærøy, Vikna og Leka; Stjørdal og Meråker kan se mot kommuner.

Oppland

* Sammenslåinger: Jevnaker, med Ringerike og Hole i Buskerud; Gran og Lunner, Gjøvik, Østre Toten og Vestre Toten, Søndre Land og Nordre Land; Nord-Aurdal, Sør-Aurdal, Etnedal, Vestre Slidre, Øystre Slidre og Vang; Lillehammer, Gausdal, Øyer; Ringebu, Sør-Fron og Nord-Fron; Sel og Vågå; Lom og Skjåk; Dovre og Lesja.

Rogaland

* Sammenslåinger: Stavanger, Rennesøy og Finnøy; Sokndal og Eigersund; Forsand og Strand.

* Utredes videre: Bjerkreim og Lund (med Sokndal/Eigersund), Hjelmeland (Strand/Forsand), Bokn (Tysvær), Utsira (Haugesund/Karmøy), Randaberg, Sola og Kvitsøy (Stavanger/Rennesøy/Finnøy).

Sogn og Fjordane

* Sammenslåinger: Førde, Naustdal, Gaular og Jølster; Sogndal, Leikanger og Balestrand; Selje Vågsøy og Selje; Hornindal og Volda i Møre og Romsdal.

Sør-Trøndelag

* Sammenslåinger: Trondheim og Klæbu; Rissa og Leksvik; Frøya, Hitra og ytre del av Snillfjord; Hemne og resten av Snillfjord med Halsa i Møre og Romsdal; Holtålen og Røros – muligens også med Os i Hedmark.

* På sikt: Rissa/Leksvik med resten av Fosen (Øland; Bjugn, Åfjord og Roan – og muligens Osen, som også kan søke nordover); Rennebu og Oppdal; Tydal og Selbu Stjørdal og Meråker; Melhus og Skaun og Midtre Gauldal; Malvik og Trondheim/Klæbu

Telemark

* Sammenslåinger: Bø, Nome og Sauherad; Bamble, Porsgrunn, Siljan og Skien; Drangedal og Kragerø; Hjartdal og Notodden; Seljord og Kviteseid og eventuelt andre av kommunene i Vest-Telemark (Fyresdal, Nissedal, Tokke og Vinje).

Troms

* Sammenslåinger: Harstad, Ibestad og Skånland; Lenvik, Berg, Tranøy og Torsken; Tromsø og Karlsøy; Kvænangen med Alta og Loppa, begge i Finnmark.

* Videre prosess: Målselv og Bardu; Lyngen og Storfjord; Nordreisa og Kåfjord.

Vestfold

* Sammenslåinger (identisk med kommunenes egne vedtak): Stokke, Andebu, Sandefjord; Larvik og Lardal; Hoff og Holmestrand; Nøtterøy og Tjøme; Svelvik med Drammen i Buskerud.

* Siden anbefalingen ble gitt har også Re og Tønsberg stemt for sammenslåing, noe fylkesmannen åpnet for.

Østfold

* Sammenslåinger: Spydeberg, Hobøl og Askim; Moss og Rygge; Rømskog og Aurskog-Høland i Akershus.