Alt som handler om investeringer og gebyrer til virksomheten for vann, avløp og renovasjon (VAR), ble plukket ut av budsjettet under formannskapets behandling i går. Det var Geir Stenseth (Frp) som foreslo dette, og han fikk et enstemmig formannskap med seg.

Sitt eget liv

Stenseth viste til at vann, avløp og renovasjon drives til såkalt sjølkost, og derfor lever sitt eget liv i budsjettene.

– Men de enorme investeringsplanene betyr også at gebyrene øker noe voldsomt, sa Stenseth.

Og denne regninga er det ålesunderne som får.

Frps gruppeleder mente at man ikke kan vedta så store investeringer bare som en del av budsjettet, og uten at man vet nøyaktig hva pengene skal brukes til.

– Vi har lest i avisene om nytt inntak for reserveinntak for drikkevann og samarbeid med Sula om felles avløp til Storfjorden. Men vi har ennå ikke fått disse sakene til politisk behandling, og slik kan vi ikke ha det.

Hans Kjetil Knutsen, Ålesundlista, var helt enig i Stenseths konklusjon.

– Her driver vi og filer på tusenlappene i budsjettet, og så skal vi bare svelge milliardinvesteringer uten politisk behandling?

Knutsen hadde også regnet ut at det kommer til å bli 53 prosent økning i gebyrer for avløp og 103 prosent for vann i løpet av den kommende økonomiplanperioden.

– Dette er tall som ikke hører hjemme noe sted, og som slår rett inn i lommeboka til byens befolkning, sa Knutsen.

Både han og Stenseth stilte spørsmål om hvor nødvendig alle disse investeringene egentlig er.

Forståelse

Rådmann Astrid Eidsvik hadde stor forståelse for at politikerne ønsket å behandle VAR-tallene som egne saker – noe som også hadde vært intensjonen i utgangspunktet.

Hun hadde ingen ting imot å trekke ut både gebyrer og investeringer knyttet til VAR slik at det kan behandles i en egen sak seinere.

Småpenger

Ellers var det bare småpenger som ble flyttet i formannskapet i går.

Ap, KrF, MDG og SV fikk flertall for å styrke skolenes helsesøstertjeneste med ett årsverk.

De ønsker også å bruke mer penger til avlastningstiltak, ambulerende rusteam og til økt kontingent til Sunnmøre friluftsråd.

Til sammen vil dette koste 1, 9 millioner kroner i 2017 som de vil hente fra posten for skatt, finans og rammetilskudd. Noe Høyres Øystein Tvedt ikke var enig i.

– Vi ønsker fortsatt ikke å foreslå kostnadsøkninger der inndekningen er usikker. Det er ikke vår jobb som politikere å overprøve rådmannens prognoser når det gjelder inntekter.

– En god Robekpolitiker er en dørgende kjedelig politiker, slo Øystein Tvedt fast, og stemte for rådmannens forslag.

27. oktober

Bystyret skal behandle budsjett og økonomiplan den 27. oktober. I formannskapet ble det signalisert at det nok kommer til å dukke opp en del verbalforslag da, men det er tydelig at alle partier nå er mest opptatt av og enige om å holde en stø kurs ut av Robek.

I rådmannens forslag lå det opprinnelig inne et låneopptak på 364.790.000 millioner kroner. Etter at VAR-investeringene er tatt ut, er denne summen nå på 68.790.000 kroner. Rådmannen fikk også fullmakt til å fordele innsparingene innenfor de enkelte virksomhetsområde.