– I 2017 begynner vi en gjennomgang på fritidseiendommer i Sula kommune, forteller Bjørn Eivind Skarpaas Haagensen, teamleder i Ålesund brannvesen.

Dette skjer i sammenheng med at det i år kom en ny forebyggende forskrift, som innebærer at det også skal føres tilsyn med alle hytter, fritidsboliger og andre bygg med fyringsanlegg.

– Bakgrunnen for dette er at det er flere branner relatert til ildsted i hytter og fritidsboliger, enn i eneboliger, forklarer Haagensen.

Også hytter og fritidseiendommer i Ålesund, eksempelvis på Vasstranda og rundt Brusdalsvatnet står for tur. Hyttepeisen blir ofte fyrt opp rett. Hytta er kald, det fyres hardt, og det blir lite sot. Men hvis skorsteinen ble satt opp av bestefars kompiser på 40-tallet, er muligheten for konstruksjonsmessige og materielle mangler høyst til stede, ifølge Haagensen.

Ålesund

Bare i Ålesund er det registrert 13.921 skorsteinsløp, fordelt på 11.488 skorsteiner, siden noen har to løp.

Men ikke alle skorsteiner feies, fordi tilkomsten ikke tilfredsstiller HMS-krav. Hvor mange som ikke har fått feiing gjennomført, har feiervesenet ikke talt opp, men dette er opplysninger som blir registrert på hver enkelt adresse.

Fortsatt er det boliger i Ålesund som er for usikre for feierne å utføre feierjobben på.

– Men inntrykket er at det blir bedre og bedre, og at i Ålesund er det ganske greit. Men nå har vi overtatt ansvar for feiing og tilsyn også for Sula, Giske, Skodje, Haram, Sandøy, Norddal og Stordal, og i disse kommunene er det litt større utfordringer for feierne, sier Haagensen som ser dette i sammenheng med at her er mange flere piper blitt feiet av private og ufaglærte.

Eldre hus, med trestige eller en løs bøylestige over mønet, er ikke tilstrekkelig. Da oppfordres huseierne til å ettermontere stiger, noe ulike private firma kan utføre.

Kjeft

Men feierne opplever innimellom «å få så hatten passer», om de ikke kan gå opp på taket.

– Det er klart at når huseier har gått der i 30 år og selv klatra på taket, så blir vi kalt både feige og redde pyser med høydeskrekk. Noen spør om de må montere heis for at vi skal gå opp på taket. Men slikt preller av. Ikke bare kan vi skade oss selv, vi kan også gjøre skade på eiendom, eksempelvis om det er stålpannetak uten fast stige, forklarer han.

Det er ikke ulovlig å kjøpe feiekost og feie selv, men det fins en forskrift om at feiing skal utføres av feier med svennebrev, og feier man selv, vil det ikke bli registrert hos feiervesenet. Og er ikke jobben riktig utført, kan det utgjøre en brannrisiko.

– Faren er opphopning av sot, som kan føre til sotbrann, også kalt pipebrann. Særlig gjelder dette eldre hus med skorstein av teglstein. 90 prosent av hus oppført etter Bybrannen (1904) til 1970, er oppført med teglstein. Disse kan gi sotbrann som kan spre seg til boligbrann, advarer Haagensen.

Fyringsforbud

Feieren kommer på besøk 2. hvert år. Fortsatt kommer de over boliger med brennbart materiale og tapet inntil teglsteinspipene, noe som øker faren for brann.

– Vi må ukentlig gi bruksnekt for ildsted, det vil si det folk oppfatter som fyringsforbud. Ofte er det flere mangler, med manglende takstige og mye sot. Dette sees oftest på bygdene, i eldre hus der huseiere har vært selvhjulpne, gjort stor egeninnsats og verken har hatt murere eller tømrere på besøk, sier Haagensen.

– Og når alt er stell, er det koselig med peis?

– Ja, absolutt!

<strong>TRYGGHET:</strong> Mona Breivik i Ålesund Brannvesen feier piper for å unngå brann.