• Regjeringen foreslår å videreføre deler av omstillingsmidlene til de regionale forskningsfondene i særskilte områder på Sør- og Vestlandet. Fondsregion Midt-Norges andel av midlene utgjør om lag fire millioner kroner.

Følg Livestudio - siste nytt om budsjettet for Nordvestlandet

  • Riksvei 70 Til strekningen riksvei 70 Oppdal – Kristiansund med tilknytninger foreslår Samferdselsdepartementet en statlig ramme på 200 millioner kroner for 2017.

  • Innenfor denne rammen legges det opp til å videreføre utbyggingen av prosjektet riksvei 70 Meisingset – Tingvoll i Tingvoll kommune. Anleggsarbeidene startet i mars 2016, og prosjektet ventes åpnet for trafikk høsten 2018.

  • Tiltak riksvei 70 Utbedring av Flyplasskrysset i Kristiansund kommune. Det settes også av midler til planlegging av blant annet prosjekter som inngår i en mulig bypakke i Kristiansund.

  • Fornyingsmidler riksvei 658 Det prioriteres midler til å videreføre utbedringen av Ellingsøy- og Valderøytunnelene i Ålesund og Giske kommuner.

  • Rentekompensasjonstiltak for transporttiltak i fylkene Regjeringen foreslår at ordningen med rentekompensasjon for transporttiltak i fylkene videreføres med samme låneramme som i 2015 og 2016, det vil si 3 milliarder kroner. Investeringsrammen for Møre og Romsdal blir med dette 181,1 millioner kroner og rentekompensasjon på om lag 10,8 millioner kroner.

  • Kjøp av innenlandske flyruter Samferdselsdepartementet inngikk i 2015 nye kontrakter for ruteflyging på flyruten Ørsta-Volda – Bergen v.v. for perioden 1. april 2016 – 31. mars 2020.

  • Utvidet TT-ordning Regjeringen foreslår å bevilge 45,2 millioner kroner i 2017 til utvidet TT-ordning for rullestolbrukere og blinde/svaksynte. Ordningen gir rullestolbrukere og blinde/svaksynte i TT-ordningen et transporttilbud på om lag 200 turer per år. Midlene skal fordeles på fylkene Aust-Agder, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag og Østfold.

  • Tilskudd til bredbåndsutbygging Regjeringen foreslår å bevilge 93,7 millioner kroner til tilskudd til bredbåndsutbygging i områder der det ikke er kommersielt grunnlag for utbygging. Kommuner og fylkeskommuner kan søke om midler. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet vil i samarbeid med fylkeskommunene tildele midler til de enkelte prosjektene.

  • Regjeringen har økt støtten til næringsrettet forskning og innovasjon med nærmere 2,8 milliarder kroner siden de tok over i 2013, dette er inkludert beregnet skattefradrag fra skattefunnordningen. Omlag 1,1 milliard kroner av denne økning er styrking av programmer og ordninger i Norges forskningsråd og Innovasjon Norge. Ordningene som er styrket er landsdekkende, og bedrifter i Møre og Romsdal kan søke på disse midlene. Mer forskning og utvikling i næringslivet bidrar til å skape nye produkter og tjenester som gir ny verdiskaping og vekst.

  • Regjeringen foreslår å bruke 100 millioner kroner på å bygge et nytt kystgående forskningsfartøy og oppgradere eksisterende fartøy. Forslaget er en del av regjeringens tiltak mot ledighet. Dette bidrar til å løse de kortsiktige kapasitetsutfordringene, og gir samtidig ordrer til verftsindustrien.

  • Regjeringen vil styrke Fiskeridirektoratets tilsynsaktivitet styrket med 12,5millioner kroner, som følge av nytt system for regulering av produksjonsvekst i havbruksnæringen. Det foreslås også en tilsvarende styrking av Mattilsynets tilsynsaktivitet mot havbruksnæringen.

  • Regjeringen foreslår å videreføre tilskuddsordningen for sysselsetting av sjøfolk. I 2015 var om lag 2 600 sjøfolk i Møre og Romsdal omfattet av tilskuddsordningen.

  • Regjeringen foreslår et engangstilskudd på 100 millioner kroner til forsering av vedlikeholdstiltak i helseforetakene, som et ledd i en samlet tiltakspakke for økt sysselsetting. Hensikten er å bidra til økt aktivitet i områdene på Sør- og Vestlandet der arbeidsledigheten har økt mest. Midlene foreslås fordelt med 15 mill. kroner til Helse Sør-Øst, 70 mill. kroner til Helse Vest og 15 mill. kroner til Helse Midt-Norge (for å treffe Møre og Romsdal).

  • Politiets nye lønn- og regnskapsenhet skal etableres i Kristiansund. Enheten skal ha om lag 70 ansatte når den er operativ og i ordinær drift.

  • Regjeringen foreslår å bevilge om lag 350 millioner kroner til tiltak for å forebygge og håndtere flom- og skredrisiko, hvorav 310 millioner kroner til gjennomføring kartleggings- og sikringstiltak. Foreløpig oversikt viser at sikringstiltak i Møre- og Romsdal vil bli prioritert i 2017, herunder sikring av Gjerdeelva i Hareid kommune.

  • Regjeringen foreslår en ny ungdomsinnsats som fra 2017 skal gi et arbeidsrettet tilbud til arbeidssøkere under 30 år som etter åtte ukers ledighet ikke er i arbeid, utdanning eller annen aktivitet.Satsingen vil gjelde hele landet og vil iverksettes først på Sør- og Vestlandet. Innsatsen erstatter dagens ungdomsgarantier og innebærer en klarere og mer entydig prioritering av unge. Hovedinnsatsen vil være en planlagt og individuelt tilpasset arbeidsrettet oppfølging fra Arbeids- og velferdsetaten supplert med bruk av opplæringstiltak. Den nye ungdomsinnsatsen skal forhindre at unge blir gående passive, og skal motivere til jobbsøking, gi økt jobbsøkerkompetanse og raskt få ledige unge over i arbeid, utdanning eller annen hensiktsmessig aktivitet.

  • Regjeringen foreslår å sette av 1 million kroner til driften av fiskesperra i Driva, som er avgjørende for å bekjempe lakseparasitten gyrodactylus salaris i vassdraget, er ventet å stå ferdig i 2017. Fiskesperra er plassert ved Snøvasmelan i Sunndal kommune, om lag 20 km fra Drivas utløp i Sunndalsfjorden ved Sunndalsøra.

  • Regjeringen foreslår å styrke Sjøforsvaret med om lag 253 millioner kroner i 2017. Styrkingen vil blant annet nyttes til økt vedlikehold. Dette vil legge til rette et høyt aktivitetsnivå, øke tilgjengeligheten på fartøyene og således bidra til økt operativ evne. I tillegg vil det økte vedlikeholdsnivået ha en positiv effekt på sysselsettingen og lokal maritim industri.

  • Ørskogfjellet skytefelt er lagt ned og planlegges miljøsanert i 2017. Regjeringen foreslår å bruke 15 millioner kroner på tiltaket i 2017.

  • Møre og Romsdal fylkeskommune er foreslått tildelt om lag 59 millioner kronertil regional utvikling under programkategori 13.50 Distrikts- og regionalpolitikk. Inkludert er en skjønnstildeling til fylker med regioner og lokalsamfunn med store omstillingsutfordringer (9 millioner kroner).

  • Det er varslet at kompensasjonsordningen for kommuner som har økt arbeidsgiveravgift sammenlignet med 2003, trappes ned. Nå avsluttes ordningen. Næringslivet vil da være kompensert gjennom en periode på 14 år, og har hatt god tid til å tilpasse seg avgiftsnivået.