Men dessverre for ålesunderne så nådde ikke droneappen helt opp i konkurransen. Dermed gikk gründerne glipp av et to måneders opphold i Nordic Innovation House i Silicon Valley og en million kroner.

Likevel var ikke gründer Jo William Boman (39) nedtrykt etter prisseremonien var over.

– Vi fikk stor oppmerksomhet fra besøkende, og vi er sjølsagt uansett svært stolt over å være en av de tre finalistene. Nå blir det videre fokus på den videre utviklingen av applikasjonen, sier Boman.

Bak nyvinningen står gründerselskapet Arctic Innovative Solutions AS (AIS) i Ålesund.

I neste uke skal de presentere applikasjonen i Angel Challenge.

– Det ser svært kyst ut videre, og i morgen skal vi ha møter med interesserte investorer under Oslo Innovation Week, forteller Boman.

I morgen får selskapet overrakt et diplom fra Norsk Romsenter, og det skal også diskuteres om Norsk Romsenter kan bidra til videre utvikling av appen.

(saken fortsetter under bildet)

Vil skape et tryggere luftrom

– Målet med applikasjonen +Drone er å skape et tryggere luftrom. Forhindre at det skjer kollisjoner. Appen er både for luftfartsmyndigheter og dronepiloter som kan se hvor det opereres droner.

– Det spesielle med denne applikasjonen i forhold til andre er at denne har et kart som viser om du kan fly drone eller ei, og om det er droner i området.

Vi lager alt sjøl, kjøper ikke tjenester fra andre.

Eksplosivt salg av droner

De siste par årene har salg av droner eksplodert.

– I 2015 ble et solgt en million droner i USA. Året etter det dobbelte. Ifølge FAA (Federal Aviation Agency) vil det innen 2020 være sju millioner droner i lufta.  1,4 av disse vil være kommersielt lisensierte, resten blir hobbypiloter.

Det er den gruppa det er viktigst å nå ut til, de profesjonelle kjenner forhåpentligvis regelverket, sier Boman.

(saken fortsetter under bildet)

Dronekart Viser droner over hele verden.

Ambulansehelikopter på bakken

Droner er et område Boman har fulgt med på og kjenner godt til utviklingen.

– Flere droner i lufta utgjør et av de største problemene i internasjonal luftfart. Ukentlig meldes det om uønskede hendelser verden over; om nestenkollisjoner med fly, med helikopter, flyplasser som må stenge. Det skjedde blant annet med Kastrup.

Droner fører også til at ambulansehelikoptre tvinges til å stå på bakken, uten mulighet til å ta av i kritiske situasjoner. Dette er et økende problem.

Ikke lov på Vigra

Boman er opptatt av å spre informasjon om hva som er lov og ikke lov når det gjelder sikkerhet.

– Det er regler for hvor høyt du kan sende en drone og droners avstand til flyplasser. For eksempel er det ikke lov å fly droner i en radius på fem kilometer fra flyplassen på Vigra. Alnes er lov.

Utenfor de fem kilometrene er det også regler for såkalte kontrollerte luftrom der flyene kommer inn for landing og tar av.

Heller ikke i Nasjonalparker er det lov å fly droner, over miltære installasjoner, i byer eller konsentrert bebyggelse.

Alt dette varsler applikasjonen om.

Dobbelt så mange som forventet

Boman hadde som mål å ha 5000 brukere i løpet av seks måneder. Allerede etter tre måneder er målet nådd.

– Det øker for hver dag. Det er kjempeartig å se. Vi har kun brukt sosiale medier til å markedsføre oss på. Nå ser det ut til at vi vil nå det dobbelte av det vi så for oss, sier han.

AIS er også utvalgt av Angel Challenge i Oslo som et av 20 startupselskaper i Norge som skal presentere ideen og produktet.

26. oktober kåres vinneren som får 2,1 millioner i investeringspenger fra investorer.

Tilsyn med sauer på beite

Fra før har han et annet gründerselskap, Møre UAS, som leverer ulike tjenester ved bruk av droner til inspeksjon og overvåking. Selskapet hadde en omsetning på 1,5 millioner kroner i fjor, og omtrent like mye i år. Boman forventer om at omsetningen skal ta av i 2017.

Han har blant annet filmet med droner for NRK, andre bedrifter lokalt og nasjonalt, innen energibransjen, både Statnett og lokale strømselskaper, som bruker droner til å overvåke.

En ny arena er tilsyn med dyr. Snart drar han til Trondheim for en stor demonstrasjon av bruk av droner som kan oppdage ulv og jerv. Med tanke på tilsyn av sauer på beite.