Framtida til Globalskolen står i fare etter at det er foreslått å fjerne støtte på statsbudsjettet. Volda-bedrifta som driver nettbasert undervisning for norske barn i utlandet, jobber nå aktivt med å påvirke politikerne til å gå inn for fortsatt støtte.

Mange familier på Nordvestlandet har vært brukere av ordningen, og flere har engasjert seg i en egen Facebook-gruppe.

Underskriftskampanje

Onsdag fikk en stortingspolitikere overlevert drøyt 2700 underskrifter til støtte for skolen.

– Vi ønsker selvfølgelig å få pengene tilbake på budsjettet. Men like mye vil vi orientere om ordningen. Dette er en liten post på budsjettet som ikke alle kjenner til, og alle har kanskje ikke forstått konsekvensene av å fjerne ordningen, forteller rektor Lilli Brenne Røv ved Globalskolen til smp.no.

Rektoren er torsdag i Oslo for å møte representanter både fra Venstre, Kristelig folkeparti, Senterpartiet og Fremskrittspartiet. Røv forteller at både Venstre og KrF har vært tydelige på at de ønsker at ordningen videreføres.

– Norskkunnskaper viktig

Såkalt kompletterende undervisning er ikke lovfestet, men utdanningspolitisk talsmann Anders Tyvand i KrF er kritisk til at regjeringen foreslår å fjerne støtten uten noen form for utredning.

27 ansatte

Smp.no omtalte det foreslåtte kuttet etter at statsbudsjettet var lagt fram. Rektoren uttalte da at hun ikke kan se for seg hvordan skolen kan drives videre som i dag om ordningen fjernes:

– Hele Globalskolen er opprettet på grunnlag av denne ordningen, sa hun.

Skolen har 27 hel- og deltidsansatte, hvorav drøyt ti jobber på hovedkontoret i Volda. Resten av de ansatte jobber fra hjemmekontor ulike steder på Sunnmøre og andre kanter av landet.

Til sammen 1600 norske barn er omfattet av ordningen, og ifølge Kunnskapsdepartementet vil Staten spare 12 millioner kroner på 2017-budsjettet ved at ordningen fjernes fra neste høst.