Den mektige eiendomskongen liker Sunnmøre og har investert både i Fosnavåg og på Moa. Nå kan Ålesund sentrum stå for tur.

I går brakte Sunnmørsposten nyheten om at Olav Thon personlig har vært på sørsida og kikket. I samtale med rådmannen skal han ha gitt uttrykk for at han aldeles ikke er uvillig til å bruke noen kroner på den nye bydelen.

Stikkordet er trafikk

Sørsida i Ålesund er definitivt et attraktivt område å investere i, mener investorene Sunnmørsposten har snakket med. Både Thon og andre vil gjerne bruke penger på sørsida, men for noen av dem ligger der ei viss hindring. Stikkordet er trafikk.Det er nemlig slik at enkelte investorer forventer at det blir bygget tunnel eller kulvert under Brosundet, ikke bro, slik ålesundspolitikerne har vedtatt. Dersom sørsida-prosjektet risikerer å bli slått i hjel av den valgte trafikkløsningen, ja, da må kommunen se på trafikkløsningen på nytt.

Sin egen utredning

Anders Pedersen i Fjordlaks, en av de potensielle investorene, er så gira på tunnel at han har bestilt sin egen, alternative utredning.

Dersom denne utredningen sår tvil om kostnadene til en Brosundtunnel, ja, da må kommunen også se på kostnadsberegningene på nytt.For det er store sprik. Selskapet Fjordlaks-Pedersen har engasjert antyder at en tunnel vil koste rundt 400 millioner kroner, komplett ferdig, og i samme klasse som Blindheimstunnelen. Statens vegvesen, som Ålesund kommune baserer seg på, mener en tunnel vil komme på mellom 500 millioner og en milliard. Med dette som bakteppe valgte politikerne den billigste løsningen; ny bro over Brosundet til 250 millioner kroner.

Levende tanke

Planen for sørsida er en god plan, med mange kvaliteter. Det er de aller fleste enige om. Likevel er planen skjør og kan ha lett for å rakne. Det siste sentrum og sørsida trenger er motforslag og fragmentariske innspill. Sentrum og sørsida trenger at alle enes om en helhetlig plan og følger den.

Ifølge Ole Søvik, eiendomssjef i Ålesund kommune, er suksessformelen til «nye» Drammen at de har greid å holde en tanke levende over tid. Det må være mulig også i Ålesund.

Folk i sentrum

Avvik vil helt sikkert komme, men for å holde liv i Ålesund sentrum er det helt avgjørende å følge hovedtrekkene i sørsida-planen. Da er det forunderlig at mange politikere, ordføreren inkludert, valgte å se bort fra planen da det var snakk om å flytte biblioteket til nye Kremmergaarden tidligere i høst. At selv ordføreren ser ut til å tro at sørsida er et luftslott, er et dårlig signal å gi i en by som skriker etter videre utvikling

Selv om det har skjedd mye i bysentrum de siste åra når det gjelder aktiviteter som skaper liv og røre, mangler det vesentligste; boliger. Boliger er nødvendig for å gjøre Ålesund til en levende by. Ålesund sentrum blir ikke levende av at folk bor på Hessa eller på Blindheim. Folk må bo i sentrum. I dag er det nesten ikke mulig for familier med behov for mer enn to soverom. Passende leiligheter finnes ikke.

Trenger framdrift

Med Olav Thon og andre interessante investorer med på laget ser plutselig realiseringen av sørsida mye lysere ut. Men da må trolig kommunen ta en ny runde når det gjelder trafikken. Og la det for all del ikke gå prestisje i at vedtak allerede er gjort.

Som robek-kommune er Ålesund økonomisk bastet og bundet fram til 2019. Nå må de neste tre åra brukes på en effektiv måte slik at forholda kan legges til rette for gode samarbeidsavtaler. Ålesund trenger framdrift i byutviklinga, nå. Vi har ikke et eneste år å miste.