I dag møtes representantskapet i det interkommunale miljøselskapet der blant annet strategien de neste ti årene står på sakskartet. Eierne skal også drøfte om det skal åpnes for å betale utbytte fra selskapet.

Reformen

Rådmannen i Ålesund minner om at arbeidet med kommunereformen også betyr at de interkommunale samarbeidene må vurderes på nytt når de nye kommunene er etablert. Dette må også gjelde ÅRIM, og det bør ikke fattes viktige beslutninger i selskapet før reformen er i havn til våren.

Dette skriver hun i en sak til formannskapet.

Rådmannen forstår at reformen kan oppleves som et vakuum for det interkommunale arbeidet, men at dette er en konsekvens av prosessen kommunene nå er inne i.

Strategi 2017–2025

I strategiplanen har ÅRIM ambisiøse mål om å samle inn mer avfall til materialgjenvinning og gjenbruk, og mer effektiv innsamling. Selskapet har allerede lansert planene om en henteordning for matavfall, glass og metall.

Men her har rådmannen noen innvendinger på Ålesunds vegne. I dag er kommunen involvert i tre virksomheter som alle driver en eller annen form for avfallshåndtering: Tafjord Kraft, ÅRIM og kommunens egen næringsrenovasjon. Til tider konkurrerer disse tre om det samme avfallet. Et eksempel er at ÅRIMs planer om å samle inn glass og metall kan sparke beina under kommunens nye askesorteringsanlegg i Bingsa. Her skal det sorteres ut metall fra den asken som er igjen i ovnen på Grautneset. Hvis ÅRIM samler inn metall, blir det mindre som går til Grautneset og dermed mindre metall å sortere ut og selge for Ålesund kommune.

ÅRIM har signalisert at de ønsker å overta Bingsa og all den aktiviteten som foregår der. Rådmannen avviser ikke å drøfte dette, men understreker at det er en rekke forutsetninger som må være til stede dersom dette skal bli aktuelt.

Rådmannen skriver også at avfallsområdet er i stadig utvikling. Hun mener derfor at man i strategiarbeidet må ta seg tid til å finne de beste løsningene.

Utbytte

På dagsorden i dag står også en sak om å gjøre om selskapsavtalen slik at ÅRIM kan betale utbytte til eierne sine. Et flertall i Ålesund formannskap sa denne uka at det ikke er noe i vegen for å utrede dette. I sin saksutredning var rådmannen ikke like positiv. Hun skriver at ÅRIMs forslag om å endre selskapsavtalen er knyttet til ønsket om å drive økt næringsrenovasjon. Rådmannen ser at det for noen kommuner kan være rasjonelt at ÅRIM samler inn både næringsavfall og husholdningsavfall, men for Ålesund er det mest lønnsomt og rasjonelt å behandle næringsavfallet i egen regi.

I forslaget fra ÅRIM står det heller ikke noe om hvordan et eventuelt utbytte skal fordeles. Dette må på plass først, mener rådmannen i Ålesund.