En slik avgift var blant tretten såkalte verbalforslag under budsjettdebatten torsdag kveld, og det var Miljøpartiet De Grønnes forslag som fikk flertall.

Effektivt

– Piggdekkavgift har vist seg å være et effektivt tiltak for å få flere til å legge om til piggfrie vinterdekk, sa MDGs Jarle H. Steffenssen.

Han viste til at svevestøv på kalde vinterdager er et stor problem for mange.

– Trondheim har i dag en løsning der avgift er kombinert med en refusjonsordning for brukte piggdekk. Bilistene får 1.200 kroner for å bytte til piggfrie dekk. Dette tror vi er en viktig og god ordning for miljø og innbyggere. Det vil også bety mindre vegvedlikehold, sa Steffenssen. Han fikk også flertall for et forslag om at Ålesund skal legge fram et miljøbudsjett samtidig med kommunebudsjettet for 2018.

SVs Anders Lindbeck var enig i at det er nødvendig med et klimaregnskap for å få en effektiv og god klimapolitikk i Ålesund.

Utreder tunnel

Det ble som ventet ikke gjort store forandringer i budsjettet, men et enstemmig bystyre var enige om å bevilge en million kroner neste år til å starte planlegging av Brosundtunnelen. Dette var i utgangspunktet et forslag fra en samlet opposisjon, men i løpet av det siste døgnet hadde også posisjonen bestemt seg for å støtte forslaget, men da med et tillegg om at hele trafikksituasjonen mellom sentrum og ytre bydel skal utredes. Det inkluderer både kollektivtrafikk og gang- og sykkelveger.

Helsesøster

Flertallskoalisjonen sørget for at det blir bevilget 1,9 millioner kroner ekstra som bl.a. skal brukes til å opprette en ny stilling som helsesøster. Det blir også mer penger til det ambulerende rusteamet, avlastningstiltak og kontingent til Sunnmøre friluftsråd. Det siste falt Frp tungt for brystet.

– Det er så mye vi trenger penger til. Friluftsrådet er ikke blant de trengende, slo Geir Stenseth fast.

Politikerlønn

Blant verbalforslagene som ikke fikk flertall, var Frps forslag om å fryse politikergodtgjørelsene på dages nivå til kommunen er ute av Robek.

- Vi synes det er umoralsk at små midler i stramme tider brukes til å lønne oss selv, sa Stenseth.

Kåre Hanken (Sp), fikk heller ikke flertall for opposisjonens forslag om å øremerke statlige midler til tidlig innsats i skolen. Ålesund får 3,1 millioner kroner til slike tiltak, og opposisjonen ønsker at pengene skal gå til to-tre av skolene i kommunene og ikke spres på mange.

Renovasjon

Formannskapet har tidligere vedtatt å ta ut milliardinvesteringer til vann, avløp og renovasjon fra investeringsbudsjettet. Politikerne ønsker å behandle disse investeringene som en egen sak. Nå tok bystyret også ut 67 millioner kroner som er knyttet til behandling av næringsavfall på Bingsa. Til sammen blir dette over en milliard kroner som VAR må komme tilbake til politikerne å argumentere nærmere for. Forslaget fra opposisjonen ble enstemmig vedtatt.

Utvida SFO

Et forslag fra Ap og posisjonen om å utvide åpningstidene på SFO fikk flertall, og det samme fikk KrFs forslag om å be rådmannen legge fram ei sak om muligheten for å opprette helgeavlastning for demente på Hatlahaugen.

Mindre støy

Høyres gruppeleder, Øystein Tvedt, filosoferte i sitt innlegg litt over budsjettprosessen som har vært merkbart annerledes de to siste årene.

– Det har blitt mindre støy, slo Tvedt fast. Plassering på Robeklista med mindre handlingsrom er selvsagt en av grunnene til dette, men også at kommunen styrer etter en god økonomiplan.

Og i likhet med alle som tok ordet, roste også Høyres gruppeleder rådmann, virksomhetsledere og ansatte i kommunen for den jobben som gjøres for få økonomien på fote igjen.

Geir Stenseth mente også at det var grunn til å rose byens befolkning som i 2017 for første gang kommer til å bidra med mer enn hundre millioner kroner i eiendomsskatt.