– Det er blitt en veldig visuelt vakker film om et smykke av en bankskøyte, og en fin kombinasjon med det historiske om hvor viktig bankskøytene har vært for fiskerinæringen i Ålesund og på Sunnmøre.

Det sier Tor Sivertstøl om filmen har laget i samarbeid med Gry Molvær Hivju på oppdrag av Stiftelsen Kjell Holm.

I Løvenvold kino blir filmen vist onsdag ettermiddag.

– Det blir en lukka visning for inviterte gjester, men så blir det to åpne og gratis visninger av «Storeggen», først lørdag 12. november og så lørdagen etter. Vi håper filmen blir så populær at flere visninger må til seneere, sier styreleder i Holm-stiftelsen, Marianne Roald Ytterdal. Hun opplyser at de som vil se filmen må møte opp i Løvenvold kino for å hente billettene, for de kan ikke bestilles på nettet.

Lokal historie

I løpet av en time skildrer filmskaperne i denne drama- og dokumentaren bakgrunnen for bankskøytas utvikling, og det tøffe dagliglivet både for fiskere og familie når båter og mannskap dro ut på Storegga og andre fiskebanker. Og ikke minst å formidler filmen selve prosessen med å bygge bankskøyta.

– Det to parallelle fortellinger gjennom filmen, de historiske tablåene fra da bankskøytene hadde sin storhetstid i perioden 1850- til rundt 1900, og nåtiden med byggingen av den nye bankskøyta, forteller Sivertstøl.

For ham som filmskaper har det vært viktig å få fram den avgjørende betydningen bankskøytene har hatt for fiskerinæringen.

– Denne båttypen hadde dekk, var mye større og kraftigere noe som gjorde det tryggere å dra langt til havs der de store fangstene lå. Dermed ble det en helt annen økonomi i fiskeriene, sier Sivertstøl som har bygd de historiske skildringene rundt en av de første bankskøyteskipperne i Ålesund, Ole Thoresen og hans datter, som mang en gang ventet engstelig på at han skulle komme hjem fra fiskebankene. De to gjennomgangsrollene i filmen spilles av Tom Larsen og Noor Molvær Hivju.

Dokumentar

Fra desember 2013 da båtbyggerne begynte å ta ut trær og røtter i skoger i Sula og Ålesund, til bankskøyta ble sjøsatt i april og døpt i juli 2016, har Tor Sivertstøl fulgt byggeprosessen tett. Over tjue videoer om arbeidet de rundt 20 båtbyggerne fra Ålesund og Hardanger Fartøyvernsenter har utført har filmfotografen lagt ut på internett, og brukt i filmen «Storeggen». Der kommer både båtbyggerne Lars Leine og Morten Hesthammer, prosjektleder Ørnulf Opdahl og historikerne Ole M. Ellefsen og Knut Maaseide til orde om bankskøytas betydning gammel og ny tid.

Ålesunderen Tom Larsen spiller rollen som bankskøyteskipper Ole Thoresen i filmen om «Storeggen». Foto: Privat
Noen av de historiske scenene i filmen om bankskøyta ble gjort på Alnes. Her følger Kristofer Hivju med når datteren Noor Molvær Hivju og Tom Larsen jobber foran Tor Sivertstøls kamera. Foto: Privat
Gry Molvær leser kommentarene i filmen hun og Tor Sivertstøl har laget om bankskøyta. Her er de sammen med to av båtbyggerne Sara Sjøgren og Morten Hesthammer. Foto: Privat
Bankskøyta «Storeggen» under seilas på Valderhaugfjorden med Giske i bakgrunnen. Foto: Staale Wattø