– Vi har akkurat lyst ut tjue nye stillinger til den nye ØHD- avdelingen, og i mars overtar vi bygget som også skal romme legevakta og overgrepsmottaket, sier Torfinn Vingen.

Han leder den relativt nyoppretta virksomheten for legetjenester og akutt helseberedskap i Ålesund kommune.

Samler

– Virksomheten samler alt som har med legetjenester å gjøre, sier Vingen. På denne måten greier vi å drive mer rasjonelt samtidig som vi får muligheten til å bygge gode fagmiljø.

Vingens virksomhet har ansvaret for drifta av Daaeskogen legesenter, den offentlige legetjenesten og den interkommunale legevakta. Overgrepsmottaket drives på vegne av helseforetaket.

Ny legevakt

Til våren står altså Ålesund lokalmedisinske senter klart til innflytting. Beboerne på Åse sjukeheim flytter tilbake til et totalrenovert bygg etter noen år i «eksil» på Borgundvegen 199.

– Hit flytter også den interkommunale legevakta med sine 26 stillinger i tillegg til 70 leger som jobber i legevakt-turnus, forteller Vingen. Ålesund legevakt er ei såkalt storlegevakt som betjener over 90.000 innbyggere i elleve kommuner. Legevakta får bedre plass, flere undersøkelsesrom og egen lab slik at man kan ta flere ulike prøver enn tidligere.

– Blir det mindre ventetid for pasientene også?

– Statistikken vår viser at 75 prosent av pasientene kommer inn til legen innen én time, mens 93 prosent får en konsultasjon innen to timer. Det synes vi er ganske gode tall, men selvsagt hender det at folk må vente.

På dagtid er legevakta for folk som ikke har fastlege i Ålesund.

– Men de skal først og fremst ta seg av akutte tilfeller, og de ansatte må prioritere ut fra alvorlighetsgrad. Det er viktig at de som oppsøker legevakta også er klar over dette, understreker Vingen. Legevakta har også ansvaret for opplæring av turnusleger, og det er til enhver tid ti turnusleger som er under opplæring. Når disse jobber på legevakta, er det alltid sammen med kolleger med nødvendig legevaktkompetanse.

– Vi har folk med solid kompetanse i tjenestene, og både leger og sjukepleiere gjør en meget god jobb, sier Torfinn Vingen.

Ny avdeling

ØHD-avdelingen blir et helt nytt tilbud.

– ØHD står for «øyeblikkelig hjelp døgnenhet», og pasientene på ØHD vil ha behov for innleggelse, men ikke nødvendigvis på sjukehus.

Også ØHD er en interkommunal tjeneste.

– Vi ser fram til å ta i bruk de nye lokalene, og mulighetene det gir til at flere tjenester blir samla under samme tak i et tilpasset bygg, sier virksomhetsleder Torfinn Vingen.

Legevakta og en avklaringsavdeling skal ligge i ny- bygget t.v. ØDH-avdelingen får med 12 senger ligger i 2. etasje i det totalrenoverte Åse sjukeheim. Foto: Staale Wattø