Dette skal igjen sammenlignes med den eksisterende sjøbaserte modellen.

Til det det nye prosjektet har NTNU i Ålesund har fått 1,38 mill kroner. Av disse er 690.000 kroner fra Møre og Romsdal fylkeskommune.

Prosjektleder er professor Trond Bjørndal ved Avdeling for internasjonal business ved NTNU. Med i prosjektet er forskningsassistent Amalie Tusvik.

Sliter med lakselus og rømning

– Bakgrunnen for prosjektet er de store problemene man nå har med lakselus og rømming innenfor sjøbasert oppdrett. Det er også grunnen til at det ikke blir tildelt nye konsesjoner. Noe som igjen vil bremse på ekspansjonen når det gjelder sjøbasert oppdrett av laks, påpeker Bjørndal.

Nå skal NTNU altså foreta økonomiske analyser av landbasert oppdrett av laks.

Landbasert er godt for miljøet

Bjørndal forteller at den landbaserte teknologien er utviklet for andre arter, men at en nå etter hvert begynner å ta den i bruk også for laks.

– Det vil ha svært gode miljøkonsevenser.

Naturligvis vil investeringene for landanlegg være større enn til sjøbasert oppdrett. På den andre siden krever sjøbasert oppdrett at en har fått konsesjon eller en må kjøpe konsesjon fra andre – som er svært dyrt.

På land kan en etablere oppdrett på laks uten å betale konsesjonsavgift.

Studerer økonomien i to modeller

– Vi  skal undersøke to modeller for landbasert oppdrett.

Det ene er for såkalt postsmolt – storsmolt – der en produserer smolt til den er 400 - 800 gram før den blir satt ut i sjøen. Fordelen her er at tiden fisken er i sjøen blir kortere. Dermed fare for lus og rømning ytterligere redusert.

Det andre konseptet er en fullsyklus produksjon av laks på land fram til slakteferdig vekt, forteller Tusvik.

Investorer vurderer fullskala på land

– En har prøvd dette på en del anlegg. Foreløpig ikke i så stor skala. Men der er nye anlegg planlagt. Blant annet i Fredrikstad og i utlandet. Fullskala produksjon på land er et konsept som bli seriøst vurdert av flere investorer.

Men storsmoltproduksjon er i gang flere plasser. Blant annet skal Vartdal fiskeoppdrett produsere smolt opp til 800 gram før satt ut i sjøen. På Aure skal Marine Harvest produsere laksen på land til den er 400 gram, opplyser Bjørndal.

Betydning for utstyrsleverandører

Han peker på at dette konseptet kan ha stor betydning for utstyrsleverandørene i regionen.

Men først skal det forskes. De har et bruttobudsjett  på 1,38 mill kroner og skal ha fullført prosjektet sommeren 2017. Da kan man forhåpentligvis si langt mer om de to konseptene er lønnsomme i konkurranse med sjøbasert oppdrett.

To partnere med: SNF – Samfunns- og næringslivsforskning as i Bergen og Norsk sjømatsenter i Bergen.