– I tre år har vi hatt utdeling av mat hver 14. dag fra Frelsesarmeens lokaler i Apotekergata. Nå er det foreløpig slutt.

Det sier Åse Berg Grønvik som leder Frelsesarmeens varmestue.

Mellom 30–40 mennesker har brukt å møte opp når matbudsjettet ikke strekker til.

Kaster mindre

Grunnen til at tilgangen til mat blir mindre, er først og fremst at dagligvarebutikkene nå har anledning til å selger mat som er i ferd med å gå ut på dato til halv pris.

Åse Berg Grønvik og kollegene Kristine Hurlen og Helen Sofie Lynghjem på varmestua, sier at det også har kommet flere aktører på banen som driver med matutdeling.

– Vi må derfor jobbe mer med å koordinere dette arbeidet oss imellom og i forhold til avtaler vi inngår med butikkene, sier de tre.

Nødhjelp

Men selv om det foreløpig er slutt på utdelingen av mat fra Apotekergata, er det fortsatt mulig å få matvarer som nødhjelp.

– For det er jo nødhjelp dette er snakk om, understreker Åse Berg Grønvik. Nå har vi sagt at de som har behov for mat, kan møte opp her hos oss på Varmestua i Giskegata 27.

Trenger frivillige Kristine Hurlen, Helen Sofie Lynghjem og Åse Berg Grønvik jobber på Varmestua, og de ønsker seg flere frivillige som vil være med å gjøre en innsats.

Snart julegryte

Mange vil gjerne støtte arbeidet som Frelsesarmeen gjør, og snart henges julegrytene opp.

– Inntektene fra julegryta er basisen for hele drifta av varmestua, sier Åse Berg Grønvik.

– Hva om folk vil bidra med mat?

– Vi er glade for all hjelp vi får, men det er strenge regler for hva vi kan ta imot av ferskvarer. Et godt tips er å ta en telefon til oss eller kontakte oss på facebooksida vår. Da kan vi svare på spørsmål folk måtte ha og eventuelt si noe om hva vi har behov for.

Som en kuriositet kan vi nevne at Frelsesarmeen akkurat nå har mye søtsaker på lager.

– Butikkene skal ha inn julevarene sine, og rydder derfor i hyllene sine. Frukt og grønt er det imidlertid mindre av, og vi vil jo gjerne ha sunn mat både til å dele ut og til måltidene vi serverer på Varmestua.

De ansatte på Varmestua ønsker også kontakt med barnefamilier som sliter med å få pengene til å strekke til.

– Vi vet de finnes, og de må ikke nøle med å kontakte oss.

Flere Ålesund-nyheter? Sjekk vår byside

Frivillige

Selv om matlagrene begynner og tømmes, er det ingen fare for alle som kan glede seg over et varmt måltid i Giskegata.

– Her er det både frokost og middag på alle ukedagene. Vi har også åpent på søndager fra 10.00 til 15.00 i vinterhalvåret, og vil gjerne ha kontakt med flere frivillige som kan hjelpe oss når de fast ansatte har fri.

I går var både ansatte og frivillige i gang med stor dugnad på Varmestua med rydding og storrengjøring.

– Vi er helt avhengig av den jobben de frivillige gjør, og hører gjerne fra folk som vil gjøre en innsats, sier Åse, Kristine og Helen Sofie.

Kristine Hurlen, Helen Sofie Lynghjem og Åse Berg Grønvik jobber på Varmestua, og de ønsker seg flere frivillige som vil være med å gjøre en innsats. Foto: Ticiane Oliveira