- Det er ikke alt som blir like hyggelig lesning. Men det er viktig å huske at hendelsene må ses i et historisk lys. Livet på 1700-tallet var knallhardt, sier Olav Rønneberg som i dag er diakon i Ørskog.

Han er sønn av Rasmus Rønneberg og en av etterfølgerne til den prominente Rønneberg-slekta på Sunnmøre.

Historisk reportasje: Rønneberg-dynastiets vekst og fall

Proprietærene

Forfatterne Ole M. Ellefsen og Kjetil Tandstad har tatt for seg historien til Rønneberg-familien i boka "Proprietærene", fra 1750 Christoffer Rønneberg kom fra Rogaland til Sunnmøre - fattig som ei kirkerotte.

- Han bygde seg opp til å bli amtets rikeste mann i løpet av noen harde år. Han var kjent for å være en "ordets" mann, men var også innblandet i slåsskamper og rettssaker. Han ble sågar anklaget for å ha slått ei gravid jente slik at både hun og barnet døde. Ifølge historien ble han ikke dømt for drap, sier Kjetil Tandstad som har tatt for seg den tidlige sagaen om Rønneberg.

Rønneberg-slekta etablerte seg videre både på Larsnes, Ulsteinvik, Valderøy og i Ålesund gjennom fiskehandel, oppkjøp av handelssted - og kirker.

- De var ekstremt flinke handelsfolk og bygde seg opp ei formue som var seks ganger større enn egenkapitalen til Aalesund Sparebank på midten av 1800-tallet. De var ikke prangende og levde et nøkternt liv, forteller Ole M. Ellefsen.

Legat

Rønneberg-familien har bidratt stort til lokalsamfunnet og var en pådriver da Ålesund fikk bystatus i 1848.

- Jeg syntes det var viktig å få samlet familiens historie i bokform og er takknemlig for at forfatter Ole M. Ellefsen og Oddbjørn Monsen i Skyline forlag har tatt på seg oppgaven, sier Anton J. Rønneberg.

Han innrømmer at han ble utålmodig mot slutten av bokprosessen.

- Jeg maste vel en del. Jeg ville jo se boka før jeg døde, humrer han.

Olaug Rønneberg og Anton J. Rønneberg (i forgrunnen) følger med mens Ole M. Ellefsen forteller om hitsoriske bilder fra Rønneberg-familiens liv. Foto: Staale Wattø

Rønnebergbua

Selv om den velkjente Rønneberghaugen ble jevnet med jorda (for å gi plass til Ålesund rådhus) og handelshuset Rønneberg er solgt ut av familien, står blant annet Rønnebergbua igjen ruvende i Ålesund sentrum - full av historie.

Se den unike bildeserien: Kampen om Rønneberghaugen

Og nå er også minnene om det som var Sunnmøres største og rikeste familiedynasti gjennom 200 år samlet mellom to permer.

Olaug Rønneberg og Anton J. Rønneberg (i forgrunnen) følger med mens Ole M. Ellefsen forteller om hitsoriske bilder fra Rønneberg-familiens liv. Foto: Staale Wattø