Tårer på klimamøte etter Trumps valgseier

Donald Trump har fått katastrofealarmen til å gå blant mange som er opptatt av klodens klima. Billigere grønn teknologi og holdningsendringer i USA kan likevel begrense konsekvensene av Trumps valgseier.

Tårevått på klimamøtet i Marrakech etter at Clinton tapte valget.  Foto: REUTERS/Youssef Boudlal

Nyheter

– Jeg var på møter med amerikanske miljøorganisasjoner etter at valgresultatet var klart. Der var det flere som gråt, forteller rådgiver Johanne Sæther Houge i Naturvernforbundet.

Houge er til stede under klimaforhandlingene som denne uken pågår i Marrakech i Marokko. Dagen etter at FN-møtet begynte, ble Trump valgt til USAs neste president.

Analytiker Stig Schjølset i selskapet Thomson Reuters Point Carbon mener det nå ser «ganske mørkt ut» for amerikanske klimatiltak. Likevel kan landets utslipp bli holdt nede av stadig billigere fornybar energi.

– Den teknologiske utviklingen innen fornybar energi og elbiler vil ikke stanse, sier Schjølset til NTB.

Han tror dessuten at Det republikanske partiet etter hvert vil måtte endre sine motstand mot miljøtiltak – siden bekymringen for klimaendringene er mye større blant unge amerikanere enn dem som er eldre.