Finansieringsplanen for Nordøyvegen raser sammen som et korthus om Guttelviks analyse er riktig. Med støtte fra Oslo-konsulentene i Atkins/ Oslo Economics slår Guttelvik fast at inntektene er betydelige overvurdert og kostnadene kraftig undervurdert i de tallene som flertallet i fylkestinget forholder seg til.

I notatet som skal opp til behandling på fylkestinget i desember legger Guttelvik på bordet en vurdering av finansieringsplanen som, dersom politikerne legger den til grunn, gjør det nærmest umulig for fylket å bygge Nordøyvegen.

På punkt etter punkt viser Guttelvik fram det han mener er feil kostandsoverslag.

Inntektene fra staten i forbindelse med at ferjene fjernes er vurdert som for høye. Pengene som Haram og Sandøy skulle skyte inn i prosjektet er usikre, momskompensasjonen fra staten er overvurdert, rentekostnadene blir høyere enn forventa og fylkeskommunene mangler penger til å dekke eventuelle ksotandsoverskidelser.

- I sum gjør dette, etter fylkesrådmannens oppfatning, at prosjektet står overfor betydelig økonomisk usikkerhet og risiko, er konklusjonene til Guttelvik.

Frykter milliardsprekk

Som også kommer med en tydelig advarsel til fylkespolitikerne om konsekvensene av en kostandssprekk på dette gigantprosjektet i fylkeskommunal målestokk

- Basert på siste kostnadsanslag vil en gjennomføring av prosjektet med en kostnadssprekk på en prosent, en situasjon som normalt vil bli sett på som «innertier» , utgjøre en merkostnad på 34 millioner kroner. Om prosjektet skulle gå på en kostnadssprekk på 30 prosent, vil det utgjøre hele 1032 mill. kroner. Fylkeskommunen vil da være ansvarlig for å dekke 994,6 mill. kroner av denne merkostnaden, påpeker Guttelvik i notatet og viser til flere store samferdselsprosjekt i fylket som har hatt kostnadsoverskridelser på mer enn 25 prosent.

Det er et enstemmig fylkesting som har bedt om notatet. Når det gjelder busstilbud på Nordøyane og framtidig rehabiliteringsbehov har fylkespolitikerne fram til nå nektet å forholde seg til dette som en kostnad som skal regnes inn i prosjektet. Når det gjelder ferjeavløsningsmidler fra staten hevder flertallet i fylkestinget at disse inntektene er rundt 10 millioner korner høyere hvert år enn det Guttelvik legger til grunn.

Smp. no kommer tilbake med mer om denne saken utover dagen.

Fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik.