Med 0,5 dager fravær i snitt målt i september i år, har disse elevene det laveste fraværet av alle de 21 videregående skolene i fylket denne måneden.

– Og sammenligna med september i fjor har vi hatt 46,97 prosent nedgang i fraværet. Det er nesten halvert. Ikke har elevene våre hatt høyt fravær før heller, sier rektor Rune Heggdal, og viser til at også i fjor lå fraværet ved skolen godt under snittet i fylket.

– Jeg har mindre fravær i år, og jeg strekker meg liksom litt lenger for å møte opp hver dag på skolen, forteller Sunniva Solnør, som er tredjeklassing ved skolen.

Motiverte elever

– Vi har mange motiverte elever, konstaterer Heggdal. Hysteriet med å skaffe legeattest for det minste fravær har også lagt seg litt, mener han. Men han er også spent på hvordan ting utarter.

– Nedgangen i fravær kan være et utslag av panikk. Om talla for året blir like gode, er vanskelig å si, sier han.

Prosentvis nedgang i skolefraværet i fylket er på 34,79 prosent sammenligna med september i fjor. Fravær i snitt pr. elev i september er nesten en dag (0,96 dag). Ulike skoler i fylket viser stor spredning i nedgangsprosenten, fra drøye 8 prosent til 68 prosent. Begge ytterpunktene er skoler nord i fylket.

Sparer opp?

– Det er flott at fraværet går ned. Noen har hatt veldig stor nedgang, men så har også skolene hatt ulikt utgangspunkt, påpeker Gry Rishaug Hansen, ved utdanningsavdelinga i Møre og Romsdal fylkeskommune.

Hun ser ikke bort fra at man etter hvert vil se svingninger. En kan heller ikke utelukke at elever «sparer opp» fraværet mot slutten av skoleåret, når de er sikre på å komme i mål uten fravær over ti prosent.

Kjøreopplæring

Som kjent går det ikke tog, T-bane eller trikk til Tjørvåg, Tørla eller Taftesundet.

Den nye fraværsgrensa opptar også Randi Walderhaug Frisvoll (KrF), medlem i samferdselsutvalget i fylket. Hun jobber nå for å få kjøreopplæring til bilsertifikat godkjent som gyldig fravær. Fylkespolitikerne i Sogn og Fjordane vedtok å ha det, men måtte snu etter pålegg fra statlig hold.

– Det er veldig bra at fraværet har gått dramatisk ned. Men en ting er glemt, og det er kjøreopplæring, som burde bli godkjent som gyldig fravær, sier Frisvoll.

– Særlig de med yrkesfag må ha sertifikat og bil om de skal ut til kundene i vårt fylke, eksempelvis som helsearbeider og snekker. Kjøreopplæring bør bli en del av utdanninga. En kan klare seg i Oslo, Bergen og Trondheim uten sertifikat på grunn av et mer omfattende kollektivtilbud, men en må ha lappen her. I fylket vårt er en veldig avhengig av å ha sertifikatet, sier Frisvoll.

Hun har allerede hatt dialog om dette i eget parti og med partileder Knut Arild Hareide, Hilde Frafjord Johnson og Rigmor Andersen Eide.

MOTIVERTE: Rektor Rune Heggdal ved Spjelkavik vgs legger til grunn at skolen har motiverte elever. Foto: Privat
Randi Walderhaug Frisvoll (KrF) er varaordførar i Haram og sit i fylkestinget. Foto: Staale Wattø