Tidligere har det blitt kjent at Hedersprisen for 2016 går til bålgjengen som bygger Slinningsbålet. Det har også blitt annonsert at Byggeskikkprisen går til utbyggingen av Skansekaia.

Nå er tre andre priser offentliggjort. Mandag kveld avgjorde Helse- og velferdsutvalget at Ragnhild Opskar får Helse- og velferdsprisen. Hun har vært leder for LEVE, Landsforeningen for etterlatte etter selvmord, i rundt 10 år. I rundt fjorten år har hun vært lokalleder i Ålesund og drevet Møteplassen for etterlatte. Opskar har i denne perioden også vært sorggruppeleder for etterlatte etter selvmord, og har hatt flere sorg- og samtalegrupper.

Opskar mistet selv sin sønn i selvmord for rundt fjorten år siden.

I begrunnelsen fra utvalget heter det blant annet: "Hun har et sterkt ønske om at selvmord ikke skal være så tabubelagt, og at de som sliter med selvmordtanker, og de som er etterlatt etter selvmord må få den hjelpen de trenger."

Ringrev

Kunstnerprisen for 2016 går til ringreven Peter Drabløs, som snart i en mannsalder har vært aktiv i Ålesunds teaterliv. Drabløs begynte sin teaterkarriere som «barnestjerne» i filmen «Petter fra Ruskøy» (1960)  og var siden i mange år primus motor for Brageteatret på Fagerlia gymnas.

I begrunnelsen for prisen står det: "Peter har stor betydning for byens teaterliv, ikke bare som teaterinstruktør, men også som dramatiker. Peter Drabløs både skrev og regisserte byspillet «Tider skal komme», som ble satt opp i anledning Ålesund bys 150 års jubileum i 1998. Peter har også vært sentral i utviklingen av Giskespelet, både som regissør, dramatiker og skuespiller gjennom 20 år.  Peter Drabløs har regissert og skrevet dramatikk i Ålesund og omegn i en mannsalder, sist med oppsetningen av hans stykke «I anledning dagen» som ble satt opp i anledning Teaterfabrikkens 20 års jubileum i september i år".

"Redder miljø og menneske"

Miljøprisen i år går til Fretex-butikken i Ålesund. I begrunnelsen for denne heter det: "Fretex tiltrekk seg kundar frå alle miljø og samfunnslag. Fretex-konsernet medverkar til å redusere utslepp av fleire tonn klimagassar årlig i Norge ved å ta imot 150 000 tonn klær til gjenbruk eller resirkulering. Samstundes gir Fretex arbeid til mange personar som elles kanskje ville vore utan jobb. Fretex reddar både miljø og menneske.Berre 2% av kleda som vert innlevert til Fretex vert brent, resten solgt eller gitt bort til kundar i butikken - eller resirkulert til filleryer og liknande."Fretex" er eigd av Frelsesarmeen i Norge".

Den eneste prisen som nå ikke er klar, er Ungdommens kulturpris, som blir avgjort av ungdomsrådet.

Prisene blir delt ut til prisvinnerne på bystyrets julemøte 8. desember.

Peter Drabløs (nærmest) i sitt rette element, på scenen. Her med regigjengen for Byspillet i 2013: fra venstre; Lars Vik, Geddy Aniksdal, Tor Arne Ursin, Kornelia Melsæter, Stig Gunnar Myren, Richard von Løwensprung, Julianne Bendiksen, Annbjørg Skar, Peter Drabløs. Foto: Morten Hjertø.
Fretex-butikken i Ålesund. Foto: Fretex