– Vi har en sammensatt gruppe med kvinner og menn, gutter og jenter. Bare 56 av totalt 185 beboere er syrere.

I høyblokka i Volsdalen bor det nå 18 jenter, 30 gutter, 39 kvinner og 98 menn.

Flesteparten snakker arabisk, men det er også mange som snakker kurdisk, og her er de som snakker amharisk, somali og tigrinja.

Felles møteplass

Han er opptatt av at folk flest skal få et nyansert bilde av asylsøkere og hvilken situasjon de befinner seg i. Ett av tiltakene for å skape kommunikasjon mellom asylanter og nordmenn er kafédrift.

Annenhver lørdag arrangeres det Internasjonal kafé i kjelleren i Spjelkavik kirke. Sist lørdag var det beboere i asylmottaket til LINK i Volsdalen som sto for serveringa. Denne gangen ble det servert etiopisk/eritreisk mat.

Røde Kors har hatt ansvaret for kafeen her, Norsk Folkehjelp, Spjelkavik menighet, HERO og nå LINK.

Nabolagskafé

LINKs mottak i Volsdalen arrangerte i september i år en nabolagskafé i Volsdalen menighetshus. Det ble sendt ut invitasjon til barn i Volsdalen og Larsgården barneskoler.

Vonstad lover flere nabolagskafeer.

– Fire ganger i året kommer vi til å satse på nabolagskafé. Neste blir i slutten av januar.

LINK og HERO

– Mange er også lei seg for at beboerne i asylmottaket til HERO ikke flytta videre til oss. HERO og LINK er to operatører som har avtale med UDI om å drifte botilbud til asylsøkere.

Når HERO nå avvikler sitt botilbud henger det sammen med asylstrømmen og hva slags avtale de har med UDI. Kontrakten deres går ut nå, mens vi starta opp i mai, dette også på bakgrunn av kontrakt med UDI som ble inngått i fjor, forklarer Vonstad.

– Vi er to forskjellige, likestilte operatører, som jobber for samme sak, og vi jobber også godt sammen, sier han.