– Jeg tror ikke Havila går konkurs. Det bygger jeg på at obligasjonseierne på et tidspunkt tar til vettet. Jeg tror dette kan løse seg ved at de får litt mer penger enn de er tilbudt så langt, sier sjefanalytiker i Norse Securities Karl- Johan Molnes.

Eierne i obligasjonslånet Havi-08 skal i løpet av onsdagen melde inn om de støtter refinansieringsplanen styret i Havila har lagt på bordet. En gruppering med Stavanger-investoren Tom Henning Slethei i spissen, har varslet at det vil stemme nei. De hevder å ha godt over 33 prosent av investorene i lånet i ryggen. Er det riktig har bankene sagt at de da slår Havila konkurs.

Bekymret

Molnes ser med økende bekymring på det som skjer med rederiene på Sunnmøre.

– At Island Offshore også måtte ut og be om mer penger, er ikke bra. Miljøet rundt rederiet var et sted hvor en trodde det var mulig å hente inn kapital. Det er det åpenbart ikke, konstaterer Molnes.

Rett i nabolaget til Havila tårner også vanskeligheten seg opp. Olympic Shipping hadde fram til sist fredag en såkalt «stand still» avtale med bankene. Denne avtalen er løpt ut, og rederiet har ikke varslet børsen om hva de nå har tenkt å gjøre.

– Grunnen til at det ikke skjer noe med Olympic er at alle venter på en avklaring for Havila, tror Molnes.

Trøbbel

Olympic får nå virkelig smake på hvor elendig markedet er for offshorefartøy. Til tross for at rederiet har en moderne flåte med mange skip innen subsea-segmentet, kan situasjonen over nyttår være at 19 av selskapets 23 skip står uten kontrakt.

Anslaget har vi gjort ut fra kontraktsdekningen rederiet gjorde rede for i sin årsrapport for 2015, holdt opp mot de børsmeldingene rederiet har sent ut om nye kontrakter hittil i år. Vi har forsøkt å få kommentarer om dette både Stig Remøy selv og finansdirektør John Arne Winsnes. Men ingen svarer verken på telefon eller tekstmelding.

Svarer ikke

Vi har også forsøkt få kommentarer fra Stavanger-investoren Tom Henning Slethei om situasjonene i Havila. Han svarer heller ikke. Svarer gjør heller ikke adm. dir i Akershus fylkeskommunes pensjonsfond, Øyvind Stjernfeldt Juvet. Per og Njål Sævik har ikke vært tilgjengelige for kommentarer de siste dagene.

Trøbbel: Stig Remøy og Olympic Shipping sitter uten en avtale med bankene, mens stadig flere båter går ut av sine kontrakter. Hva som skjer med Havila kan avgjøre Olympics skjebne. Foto: AndrÈ Pedersen
Tar til vett: Sjefanalytiker i Norse Securities, Karl-Johan Molnes, tror obligasjonseierne tar til vettet slik at en unngår konkurs i Havila.