– Det var en utrolig stor lettelse å vinne saken. Alt stress forsvant og jeg føler med 100 kilo lettere, sa Flø rett etter å ha fått vite dommen fra Sunnmøre tingrett.

Flø gikk til sak mot Ulstein kommune etter at han hevdet seg utsatt for omfattende mobbing i grunnskolen. Han sto fram i Sunnmørsposten med den rystende historien om at han har blitt kasta stein på, dyttet, spyttet på og slått.

Nå får han nærmere to millioner i oppreisning og erstatning fra kommunen.

– Jeg har ikke turt å ha noen forventninger etter rettsaken fordi jeg ikke ville bli skuffet. Jeg har prøvd å konsentrere meg om skole og gjøre det beste ut av situasjonen, men jeg må innrømme at det har vært svært vanskelig. Tiden i etterkant har vært tung, ikke minst fordi rettssaken satte nytt liv i gamle minner. De første to ukene etterpå var jeg helt folkesky, forteller Flø.

Føler seg sett

Ulstein kommune tapte på samtlige punkter.

– Min klient har vunnet fullt ut, bekrefter advokatfullmektig Lars-Henrik Windhaug.

Ulstein kommune må dermed betale 1,66 millioner som personlig erstatning. Flø får også nærmere 300.000 kroner som erstatning for økonomisk tap. Kommunen må også dekke Fløs saksomkostninger.

– Jeg føler at jeg har blitt hørt og trodd. Erstatningen vil gjøre livet lettere for meg, ikke bare nå, men i framtiden når andre har spart seg opp mye pensjon og jeg kanskje ikke har like mye å leve på, sier Flø.

Som barn hadde han store planer, og drømmen var å bli advokat eller lege. Grunnet mobbingen har skolegang blitt vanskelig for Flø og ifølge dommen mener retten at det er sannsynlig at Flø ville klart videregående skole dersom en tenker seg at han ikke var påført langvarig og traumatiserende mobbing.

Studerer

I dag er han likevel i ferd å fullføre en bachelorgrad i Administrasjon og vitskap ved Universitet i Bergen. På siden av dette har han tatt et årsstudium i psykologi med relativt gode resultater.

– Slettes ikke verst, eller hva?

– Nei, jeg vil påstå det er ganske bra gjort. Men så er det jo sånn når man ikke har noe sosialt liv. Jeg elsker å lære og jeg elsker å studere. Mange andre klager over at de må gå på skolen, men jeg elsker det. Moren min kaller meg for evig student, ler han.

– Ta kampen – Jeg vil råde alle i samme situasjon til å ta opp kampen, sier Glen Børge Løset Flø. Foto: Odd Mehus

Bolig

Erstatnigspengene skal Flø bruke til å kjøpe seg bolig.

– Jeg føler jeg har fått den erstatningen jeg har rett på, spesielt sammenlignet med andre lignende saker. Det er vanskelig å vinne fram. Dette kan gjøre opp for litt av det jeg har opplevd og mistet som følge av det, men minnene vil jeg nok alltid bære preg av, tror han.

– Ta opp kampen

Er det en ting Flø er sikker på, så er det at å ta opp kampen var det eneste riktige han kunne gjøre. Uten det ville han aldri kunne komt seg videre i livet, mener han.

– Jeg vil råde alle i samme situasjon til å ta opp kampen. Det er verre å ikke gjøre det. Tar du opp kampen kan du begynne å bevege deg videre i livet. Hvis ikke vil du sitte alene med alt og ingen vil forstå deg, hevder han og sier at første steg er å rådføre seg med en advokat.

– Systematisk svikt har pågått lenge, og nå må staten gjøre opp for sine byråkratiske avgjørelser. Det kommer til å komme flere og flere slike saker i tiden framover, tror han.

Etter å ha stått fram med saken har Flø opplevd en enorm støtte, og flere av mobberne har bedd om unnskyldning. - Jeg føler på både angst og glede samtidig når jeg møter dem igjen. Det er en befrielse for meg at de innser at de gjorde feil, men de var jo bare barn så man kan ikke gi dem skylden.

I retten Her er Glen Børge Løset Flø og Lars-Henrik Windhaug, advokatfullmektig. Foto: Nils-Harald Ånstad

Usikkert om kommunen vil anke

Ordfører Knut Erik Engh (Frp) forteller at kommunen foreløpig ikke har bestemt seg for om den vil anke dommen.

– Foreløpig tar vi den til etterretning. Selv har jeg ikke rukket å lese selve dommen og begrunnelsen. Jeg har bare rukket å lese domslutninga og tar den til etterretning, sier Engh som må lese gjennom hele dommen før han kan si noe mer.

– Det er litt vanskelig å si hvor tid vi kommer til å bestemme oss. I dag vil vi se på det i fellesskap med administrasjonen, og så får vi se om vi trenger mer tid til å konkludere. Sannsynligvis vil vi bestemme oss de nærmeste dagene, sier han.

Flø har allerede sett for seg at kommunen kan komme til å anke dommen.

– Hvis de gjør det så tenker jeg at de ikke har innsett hva de gjorde feil for mange år siden.  Det blir tøfft for meg å gå gjennom denne prosessen enda en gang. Jeg vet inni meg at mine påstander er riktige, men det kommer til å bli veldig tungt å måtte høre det fra andre igjen.

Preget

Flø er nå 28 år, men han er fortsatt preget av mobbingen under oppveksten.

– Jeg kan enda føle meg ekskludert og annerledes. I tillegg sliter jeg med angst, og som mobbeoffer får man ikke utfoldet seg på samme måte som andre, sier han.

Det plager han veldig at han vet at det i dag finnes barn som er i akkurat samme situasjon som har var i, og han skulle ønske mobbing ble tatt mer på alvor.

– Hvordan man skal stoppe mobbing er ulikt fra tilfelle til tilfelle. Man må se på individene, hvorfor mobber de? Og hvorfor blir offeret mobbet? Det hjelper ikke med byråkrati, mener han.

Planen videre

Flø er midt i eksamensperiode, og etter jul skal han skrive bacheloroppgave. Men det stopper ikke der. Han vil studere mer.

– Jeg elsker å studere og er svært interessert i juss. Fra jeg var 17 til 26 og hadde en tung kamp med NAV leste jeg mye juss for å sette meg inn i saken min. Jeg møtte alltid forberedt fordi jeg fikk svært lite hjelp av dem, forteller ham.

På sikt ser han for seg å starte opp for seg selv. Det rådet var det psykologen hans som ga ham. Da slipper han å møte problemene med sosial angst.

– Jeg vil finne min egen nisje og danne mitt eget firma ut fra det. Jeg har evnene, jeg fikk bare ikke oppfølgning som barn, mener han.