En helt ny «leik» har skapt bekymring på Emblem. I stedet for å bruke undergangen ved bedehuset, utfordrer elever helt ned i småskolen hverandre til å springe over vegen – helst like før en bil passerer.

– Vi har også hørt at det blir lagt ting i vegbanen som ungene skal springe ut å plukke opp foran bilene, sier Knut Magne Vegsund Fylling som selv har barn på skolen.

Varslet

Fylling varslet skolen øyeblikkelig da han fikk høre om den farlige aktiviteten på fylkesveg 60.

– I tillegg sendte jeg en bekymringsmelding til skolens helsesøster, til politiet og til Trygg Trafikk, forteller Fylling.

Selv ble han oppmerksom på saken da han fikk høre at en fjerdeklassing hadde utfordra en andreklassing til å springe ut foran bilene.

– Det har lenge vært slik at elever som skal ta bussen til ungdomsskolen eller videregående, tar den lettvinte metoden og springer over vegen i stedet for å bruke undergangen. Men dette er noe helt annet. Og jeg har forstått det slik at elevene utfordrer hverandre til å ta så store sjanser som mulig. Trafikksituasjonen i dette området er farlig nok fra før. Denne aktiviteten må stoppes før det skjer en alvorlig ulykke, slår Fylling fast.

Melding til foreldrene

Øyvind Hildre er rektor på Emblem skule, og i går formiddag sendte han en mail til foreldrene der han gjorde dem oppmerksom på at enkelte barneskoleelever krysser vegen uten å bruke undergangen. Han ber foreldrene ta opp dette med barna sine.

– Jeg har nylig fått kjennskap til denne aktiviteten, men jeg vet ikke konkret hva som foregår, sier Hildre.

Hildre har også bedt lærerne om å snakke med elevene om hvor farlig det er å krysse vegen uten å bruke undergangen.

– Når det dukker opp saker som vi må ta opp med elevene, gjør vi alltid det, sier Hildre, som forsikrer at skolen tar dette på største alvor.

– Vi har ingen elever å miste!

Har foregått ei stund

Siw Margrethe Hessen er FAU-leder på skolen, og hun tror den nye «leiken» har foregått en stund.

– Jeg har ikke sett det selv, men fikk høre det fra foreldre som hadde observert det som foregikk. Etter hvert har jeg skjønt at det skjer ganske ofte, og det virker som om de yngre elevene tar etter de eldre.

Hessen sier at saken ble tatt opp på det forrige møtet i FAU.

– Nå skal vi ta det opp på nytt, men nå blir det i samarbeidsutvalget der også skolens ansatte og elevene er representerte. Dette må vi få satt en stopper for før det skjer ei ulykke, sier FAU-lederen.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

FAU på Emblem har i årevis etterlyst tiltak slik at det farlige krysset ved bedehuset blir lagt om.

– Hele trafikksituasjonen i området er farlig og uoversiktlig. Selv om ungene bruker undergangen, er det fortsatt farlig veg opp til skolen.

Det er 70-sone på denne strekningen, og trafikken til og fra ferjeleiet på Magerholm gjør det ekstra utfordrende.

–I nærheten av et ferjeleie er også tettheten av idioter bak rattet påfallende høy. Jeg har bedt politiet om intensivere fartsmålingene, sier Knut Magne Vegsund Fylling.

Øyvind Hildre sendte en mail til foreldrene i går og gjorde den oppmerksomme på at elever krysser vegen uten å bruke undergangen. Foto: Roger Engvik