Tidligere har Ikea-ledelsen sagt at varehuset i Ålesund skal åpne tidligst 2021. Nå er de mindre konkrete, og vil ikke oppgi noen årstall for byggestart eller åpning.

– Vi ønsker ikke å si noe konkret om når noe skal stå klart. For oss er det mer transparent å være tydelig på at vi per i dagikke kan være så spesifikk at vi kan gå ut med åpningsdato, sier Jan Christian Thommesen, kommunikasjonssjef i Ikea.

– Etableringsprosesser er svært komplekse, og ofte er det eneste sikre at tidsaspektet nettopp er usikkert.

Reguleringsarbeid

I Ålesund er kjøpet av tomta på Moa gjennomført og Ikea regner med å starte opp reguleringsarbeidet neste halvår.

– Reguleringsprosessen tar halvannet til to år. Når den er gjennomført vil mye ha skjedd i videreutviklinga av konseptet vårt. Derfor må vi få komme tilbake til hvordan våre planer og prioriteringer ser ut da, sier Thommesen.

– Først når reguleringsprosessen er over, kan vi komme tilbake og si noe om byggestart.

Utsetter bygging av varehus

Onsdag kom nyheten om at Ikea utsetter byggingen av de planlagte varehusene i Vestby, Forus og i Larvik/Sandefjord.

Både markedet, kundenes forventninger og måter å handle på har endra seg siden planlegginga startet, og derfor er det vedtatt å utsette byggestart, sier Thommesen.

Men etableringa i Ålesund påvirkes ikke av denne beslutningen, sier Thommesen.

– I Forus, Larvik/Sandefjord og Vestby har vi kommet lenger i etableringsprosessen, i Larvik/Sandefjord har vi til og med kommet langt i grunnarbeidene. Nå har vi utsatt byggestart der. Vi må ta et skritt tilbake, sier han.

For Ålesund sin del tar reguleringsprosessen vanligvis en god stund, derfor sier Ikea at tidshorisonten i Ålesund ikke preges av utsettelsen.

Merker nedgangstider i Norge

Thommesen sier at Ikea har merket nedgangstidene i Norge. For det første har kronekursen endret seg.

– Fordi vi importerer alle varene, så har innprisen økt. Vi har skjermet kundene for dette og tatt prisøkningen på egen kappe. Samtidig ser vi at kundenes handlemønster er i endring, sier Thommesen.

– Dette er også litt av grunnen til at vi har åpnet service- og pickup-sentre i Ålesund, Tromsø og på Skøyen i Oslo. Vi ønsker nå å studere hvilken måte vi ønsker å møte kunden på i fremtiden.

Må smøre seg med tålmodighet

– Dere har tidligere sagt at det blir byggestart tidligst 2021. Står dette fast?

– Det er kommunisert, men det eneste vi kan si nå er at vi regner med å starte reguleringsarbeidet i løpet av neste halvår. Og at dette så vil ta halvannet til to år. Først da kan vi si noe om bygging, gjentar Thommesen.

– Så de som venter på Ikea i Ålesund, må smøre seg med tålmodighet?

– Det må nok det, ja. Vi ønsker å etablere det mest innovative varehuskonseptet hver gang vi etablerer oss, og da gjelder det å gjøre forarbeidet på en skikkelig og grundig måte.