Asylsak på Facebook

Forrige uke la Listhaug ut et innlegg som er blitt heftig debattert. Der viser Listhaug til et oppslag i New York Times den 12. november, hvor Norges returpolitikk av afghanske asylsøkere med avslag beskrives som blant verdens strengeste.

MINISTER Sylvi Listhaug (Frp) sine innlegg på Facebook likes og deles av tusener. Hun møter også motstand for måten hun bruker sosiale medier på i politiske spørsmål. Foto: NTB Scanpix

Listhaug kommenterte oppslaget positivt. Hun mener det er bra at trøkket på tvangsretur og kursendringen i norsk asylpolitikk under Frp og regjeringen blir lagt merke til.

«Vi skal føre en streng politikk, og det betyr at de som får avslag skal ut. Enten frivillig eller med tvang», skrev Listhaug blant annet. Hun oppfordret samtidig sine følgere til å like og dele innlegget om de var enig. Over 8.000 har likt innlegget, som også har 600 kommentarer.

Joner og NOAS til motangrep

Innlegget fikk forsterket omtale da skuespiller og lokalpolitiker for Ap i Stavanger, Kristoffer Joner, gikk til angrep på ministeren, også på Facebook.

Han reagerte på oppfordringen til å like og dele en sak som omhandlet afghanske gutter som ble tvangssendt tilbake til hjemlandet.

Senere viste det seg at hans utspill var i regi av NOAS (Norsk organisasjon for asylsøkere), i samarbeid med et reklamebyrå.

Frykt og polarisering

Møre-biskop Ingeborg Midttømme mener saken er et eksempel på at like- og dele-kulturen på Facebook bidrar til en negativ forenkling av komplekse debatter.

– Dette er en måte å debattere på som skaper fronter og er polariserende. Det gis ofte et svart-hvitt-bilde av en sak, der folk gir likes eller uttrykker sine meninger på feil premisser i kommentarfeltene. Spørsmål som handler om menneskers liv er for viktige til det, mener biskopen.

Midttømme har tidligere markert seg som en kritiker til regjeringens asyl- og flyktningpolitikk, ikke minst overfor mindreårige asylsøkere.

Hun er opptatt av menneskeverdet, og mener en kultur der «ansiktsløse kan sitte og trykke likes» nører opp under populisme og frykt.

– Driver valgkamp

I striden mellom Listhaug og Kristoffer Joner/NOAS, mener hun begge parter har bidratt til en unødvendig polarisering av asyldebatten.

– Jeg mener NOAS ville stått seg på å være tydeligere på at dette var en kampanje, sier hun. Enda mer kritisk er hun overfor Sylvi Listhaugs opptreden.

– Jeg synes slike innlegg er en uegnet måte å kommunisere på for en statsråd som sitter med ansvaret for innvandrings- og integreringspolitikken. Jeg opplever det som at hun driver valgkamp for sitt eget parti, heller enn å ta ansvar for politikken hele landet trenger, sier Midttømme.

Hun mener Listhaug i større grad bør ta inn over seg at hun representerer en regjering som har det konstitusjonelle ansvaret for en politikk et flertall av velgerne har valgt for landet.

Biskopen er selv ikke på Facebook, og sier dette er et bevisst valg. Både av hensyn til kapasitet til å følge opp innlegg og kommentarer, men også for å verne om privatlivet og familien sin.

Hun mener det ikke er mulig å skille rollene som privatperson og biskop i det offentlige rom.

– Jeg har også et annet samfunnsoppdrag enn statsråd Sylvi Listhaug. Jeg representerer de lange linjer og stiller ikke på valg hvert fjerde år.