– Det er spennende tider, konstaterer Njål Sævik.

Stort mer vil han ikke si bortsett fra å vise til børsmeldingen selskapet sendte ut torsdag ettermiddag.

Vi møter Njål og Per Sævik sammen med finansdirektør Arne Johan Dale utenfor advokatfirmaet Wikborg Rein sine lokaler rett ved Rådhuset i Oslo. Der har de holdt til nesten dag og natt de sist dagene.

Men et utall av møter med banker og obligasjonseiere førte ikke fram. Til slutt satte bankene foten ned til alle forslag som innebar at obligasjonseierne skulle få en krone mer enn det som lå på bordet i det opprinnelige forslaget.

Bankene bestemmer

Det synes åpenbart at storbankene som sitter med milliarder av kroner i lån til supplyrederiene vil statuere et eksempel overfor obligasjonseiere om at det ikke lar seg presse.

Det gjør at det går mot en særdeles spennende adventshelg for de mer enn 600 ansatte i Havila. De risikerer at årets julegave blir en konkurs.

Vi har nå fått ut navnet på det siste pensjonsfondet som sier nei til avtalen. Det er Mp Pensjon som er Tine Meieriers ansatte sin pensjonskasse, som sammen med pensjonskassen til Akershus fylkeskommune, et fond fra IF-forsikring og Stavanger investoren Tom Henning Slethei, som gjennom obligasjonslånet Havi08 stemte ned refinansieringsplanen. Litt forenklet kan en si at Tine-pensjonistene har forsøkt melke Havila for mer penger, men har fått et kontant nei fra bankene.

På andre siden av bordet sitter DnB Bank, Danske Bank, Norwegian Branch, Swedbank, Nordea, GIEK, Eksportkreditt Norge, SpareBank 1 SMN, SpareBank 1 Søre Sunnmøre, SpareBank 1 SR-Bank, og DVB Bank.

Barken og veden

I denne skvisen står styret og ledelsen i Havila, mens forhandlingene vil fortsette gjennom hele helga fra til mandag klokka 15.

– Budskapet er klart. Jeg har ikke noe mer å legge til, sier Njål Sævik og de tre herrene forsvinner inn de tunge eikedøren til forretningsadvokatene.

Det som ble sagt er formulert av bankene og sendt til Oslo Børs. Der står det: «Utsteders styre har konkludert at restruktureringsforslaget som beskrevet i børsmelding den 9. November 2016 er det eneste mulige alternativ til konkurs. Forslaget til selskapets obligasjonseiere vil effektivt sett være identisk med det som er beskrevet i vedlagte innkalling til obligasjonseiermøter, datert 9. november 2016. Selskapets styre har satt en tidsfrist fram til senest 15:00 CET mandag 28. november 2016 til å sikre nødvendig tilslutning fra alle interessenter»..

Dyrt: Fartøyet Havila Subsea ligger nå i opplag.. Foto: Havila shipping