Venstre bryter budsjettforhandlingene

Venstres stortingsgruppe har besluttet å bryte forhandlingene med Høyre og Frp om statsbudsjettet for 2017. KrF bestemmer seg onsdag.

Venstre-leder Trine Skei Grande.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Fakta om budsjettprosessen på Stortinget

* Regjeringen la fram sitt forslag til statsbudsjett 6. oktober.

* Forhandlingene mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF startet onsdag 2. november.

* Budsjettet behandles av Stortinget i finansdebatten, som er finner sted 5. desember.

* For at finanskomiteen skulle rekke å legge fram en samlet innstilling, måtte partene ha blitt enige innen fristen søndag 20. november.

* Finanskomiteen har i stedet mulighet til å levere en tilleggsinnstilling. Fristen er torsdag 24. november.

* Dersom det blir enighet etter denne dato, har finanskomiteen mulighet for å be presidentskapet om å endre dato for finansdebatten.

* Blir det ingen enighet, er det regjeringens primærforslag, med noen justeringer, som er utgangspunkt for finansdebatten.

* Siste møtedag før Stortinget tar juleferie er tirsdag 20. desember. (©NTB)

Nyheter

– Årsaken til bruddet er at regjeringspartiene ikke har vært villige til å forhandle om viktige deler av statsbudsjettet, spesielt om tiltak for å redusere Norges klimagassutslipp i tråd med våre forpliktelser i Parisavtalen, heter det fra Venstre.

Men partiet holder døren på gløtt for å gjenoppta forhandlingene.

– Vi håper nå at regjeringen tenker seg nøye om og igjen åpner for forhandlinger med KrF og Venstre om hele statsbudsjettet. De har et tungt ansvar for å løse opp i den svært vanskelige situasjonen de har brakt Stortinget opp i, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Regjeringens to samarbeidspartier Venstre og KrF har vært opptatt av å stå sammen i forhandlingene. Det er foreløpig uklart hva KrF gjør.

– Jeg har kalt inn KrFs stortingsgruppe i morgen formiddag til et ekstraordinært gruppemøte. Vi vil på dette møtet ta stilling til veien videre på bakgrunn av de siste dagers skisser fra regjeringspartiene, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB tirsdag.

– Ikke oppfylt løfte

Budsjettforhandlingene har pågått siden 2. november. Til tross for flere møter på partiledernivå hos statsminister Erna Solberg (H), har en avtale latt vente på seg.

– Vi fikk i fjorårets budsjettavtale et løfte av Erna Solberg og Siv Jensen om et grønt skatteskifte som skulle gi betydelig kutt i klimagassutslippene. Det var en konstruktiv løsning som reddet fjorårets budsjett, sier Grande.

Men hun og Venstre mener nå at regjeringspartiene ikke har fulgt opp løftene i budsjettforslaget som den har lagt fram for Stortinget. Særlig får Frp gjennomgå.

– Dessverre har det vist seg viktigere for regjeringen å tilfredsstille Frps motstand mot en god klimapolitikk enn å sikre landet et godt statsbudsjett, sier Grande.

Venstre kan ikke akseptere at «Frp legger ned veto mot en miljøpolitikk det er flertall for i Stortinget», slår hun fast.

Bilpakke

I forhandlingene er det særlig regjeringens mye omtalte ultimatum når det gjelder bilavgifter som har skapt problemer.

I den såkalte bilpakken økes avgiftene på bensin og diesel noe, men ikke så mye som Venstre ønsker. I tillegg kompenseres bilistene med bompengekutt, økt pendlerfradrag og redusert årsavgift, noe både KrF og Venstre har store problemer med.

Regjeringspartiene har stått hardt på at bilpakken ikke skal røres i forhandlingene, og dette fikk til slutt Venstre til å bryte samtalene.

– Trist at Venstre bryter

Fremskrittspartiet diskuterte tirsdag ettermiddag situasjonen på et landsstyremøte.

– Venstre fikk et svært godt tilbud, både på klima, miljø, utdanning, teknologi og forskning, sier Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik.

– At de likevel velger å bryte, er trist, legger han til, og understreker nok en gang at det aldri var noe tema for Frp å forhandle om bilpakken.

Stortinget skal vedta neste års statsbudsjett etter finansdebatten mandag 5. desember. Regjeringen trenger i utgangspunktet bare stemmene til ett av samarbeidspartiene for å få budsjettet gjennom.

Det har lenge vært spekulert på om KrF til sjuende og sist vil stemme for et budsjettforslag fra regjeringen for å unngå full krise, men KrF har hittil avvist å gi regjeringen noen slik garanti. (©NTB)