Fagmiljøa i Helse Midt-Norge er enige om at barn født før 26. svangerskapsuke skal sendes til St. Olavs hospital, heter det i ei pressemelding fra Helse Møre og Romsdal, onsdag.

– Etter at diskusjonene ble tatt opp igjen i høst har dialogen mellom fagmiljøa blitt mer konstruktiv, og vi ser konturene av ei framtidig felles fagutvikling og forsking. Vi har undertegna samarbeidsavtalen som gjør at for tidlig fødte før uke 26 skal behandles ved universitetssjukehuset St. Olav. Dette er i tråd med nasjonal praksis, heter det videre fra Erdal i meldinga.

(Saka fortsetter under bildet)

– Ei utydelig bestilling i vår gjorde at neonatalsaka blei veldig betent. Fagmiljøa ble stilt opp mot hverandre, og det var ulike syn på hvilken svangerskapsuke det var fornuftig å gå for. Med uke 26 var det lettere å bli enige, utdyper han overfor smp.no.

– Oppdraget i vår åpna for en prosess som havna på et sidespor. Diskusjonen var om og hvilken uke det skulle være funksjonsdelingsgrense. Striden gikk mest på antall pasienter, men også ulike typer tilbud og andre ting. Nå er det avklart at det kun er 4-5 pasienter i året. Det utgjør ingen forskjell i drift og bemanning, men kan styrke kvaliteten, fortsetter han. Etter det Sunnmørsposten erfarer ønsket fagmiljøet i Trondheim innledningsvis å håndtere barn født flere uker senere.

Viktig anerkjennelse

– Betyr det at fagmiljøet i Ålesund nå synes det er greit at St. Olavs tar over premature født før uke 26?– Ja, det har vært en veldig positiv utvikling i dialogen. Ekspertgruppa har sagt at begge miljøene har høyt faglig nivå, og for oss var det viktig å få anerkjennelse for fag og kvalitet, sier Erdal.

Ifølge kliniksjefen har begge avdelingene i fellesskap sendt en søknad om å få finansiert en egen kompetanseplan - en plan Helse Midt-Norge i ei tilsvarende pressemelding, onsdag signaliserer de vil bidra til å støtte.

- Det er gledelig at vi gjennom denne prosessen får etablert en felles plattform for to sterke fagmiljøer i vår region. Vi ønsker å bidra med økonomisk støtte til det som blir en treårig plan for kompetanseutvikling og hospiteringsordninger, heter det fra sier konstituert fagdirektør Henrik A. Sandbu i meldinga.

Lang dragkamp

Det har vært en lang dragkamp mellom de to avdelingene om hvem som skal ta seg av de aller minste nyfødte.

31. mai meldte Helse Midt-Norge at de ikke ville legge fram styresak om framtidig organisering av tilbudet til for tidlig fødte barn, før ferien.

– Vi ønsker å ha med alle perspektiver før vi gjør en grundig vurdering og legger fram saka for beslutning i styret for Helse Midt-Norge RHF. Planen er å legge fram saka i høst, sa fagdirektør Kjell Åsmund Salvesen.

(Saka fortsetter under bildet)

Sjokkert

Sjøl om fagmiljøa nå gir uttrykk for å være enige, har avgjørelsen om å sende de tidligst for tidlig fødte til St. Olavs, skapt sterke reaksjoner.

– Dette er å gamble med livene til de aller yngste!

Liv Tone Ulstein Brunstad er sjokkert over nyheten om at de aller minste skal behandles i Trondheim. Noe hun sammen med Anette Iren Myklebust Haram har kjempa imot gjennom "De små vil også se". Det var blant annet de to som arrangerte fakkeltoget mot flytting som samlet flere hundre mennesker i Ålesunds gater.

– Vi føler at vi som foreldre ikke har blitt hørt. Vi har deltatt i fokusgrupper og sittet i flere timer og fortalt om våre opplevelser både på St. Olavs og i Ålesund. Rapporten i ettertid viste at de aller fleste var mest fornøyde med avdelingen i Ålesund. Det virker ikke som de har tatt hensyn til dette, sier Liv Tone.

– Vil fortsette å ta vare på premature og sjuke nyfødte på beste måte

Onsdag kveld, flere timer etter nyheta, kokte det fremdeles i kommentarfeltet til saka på smp.no på Facebook, og vi nådde etter hvert Beate Horsberg Eriksen ved neonatal intensiv på Ålesund sjukehus.

Seksjonsoverlegen er blant de som tidligere har pekt på at kvalitetene til nydfødtavdelinga ved sjukehuset i Ålesund ikke står noe tilbake for St. Olavs.

(Saka fortsetter under bildet)

– Først vil jeg gjerne si at vi har vært gjennom en lang og krevende prosess i forkant av den samarbeidsavtalen som nå er landa. Gjennom denne prosessen har vi – også utenfra, blitt forsikra om at vi holder et høyt faglig nivå. Det kommer vi fortsatt til å gjøre. Samtidig håper vi at det som nå har skjedd vil bedre samarbeidet i regionen. Det er viktig at begge fagmiljøene etterlever avtalen for å skape tillit, sier hun.

-– Videre følger vi nå med på den nasjonale endringa som har vært, med ei viss sentralisering i behandlinga av de aller minste. Faktisk er vi den siste regionen som ikke har vært gjennom dette, fortsetter hun.

– Vi vil fortsette å arbeide for de vi skal ta hånd om og fortsatt bestå som ei nyfødtintensiv avdeling. Med høy kvalitet, og vi har også god rekruttering. I sum er vi ei nyfødtintensiv avdeling som vil fortsette å ta vare på premature og sjuke nyfødte på beste måte, sier hun.

– Men det er unektelig en lenger avstand til St. Olavs?

– Klart. Og dette stiller krav til transport, at vi har oppegående transportmuligheter. Samtidig dreier det seg altså ikke om veldig mange pasienter i året. Pasientgruppa vår er ikke mye forandra med denne avtalen, understreker hun.