Olve Godø Sæther forsøker å beskrive hvordan det føles når det som skal være en lykkelig begivenhet, blir til en kronisk krise. For Olves del var det nære på at han mistet både vesle Leona og kona Malin da datteren måtte tas med haste-keisersnitt tre måneder før termin.

Les også: Slik fikk de landet krangelen om de minste nyfødte barna

Kamp mot flytting

Olve og Malin har stått på i kampen for neonatalavdelingen i Ålesund. Det samme har Christoffer Dahlstrøm Nilsen, Synnøve Myrvoll Kvasnes og Johanna Varjonen. Alle tre familiene opplevde at barna deres ble født altfor tidlig.

– Vi vet hva dette handler om. Det gjør ingen før de står midt oppe i det, slår Christoffer fast.

Sunnmørsposten traff de fem foreldrene og to av barna første gang i sommer. Da var det fortsatt ikke tatt noen avgjørelse om flytting av de minste barna fra Ålesund til St. Olavs Hospital i Trondheim.

– Nyheten om at det blir slik, kom som lyn fra klar himmel. Her tror jeg noen må ha jobba hardt på bakrommet, sier Christoffer Dahlstrøm Nilsen.

Han og Synnøve er foreldre til Adrian på snart to år som nå har blitt en frisk og energisk ung mann. Men starten var dramatisk. Synnøve ble sendt til Trondheim en uke før Adrian ble født i uke 27. Hun har sjukdommen ulcerøs kolitt, og det oppsto komplikasjoner under svangerskapet.

– Vi var i Trondheim én måned før vi ble sendt tilbake til Ålesund, forteller Adrians foreldre. Først var vi litt skeptiske. Var det ikke tryggere på det store St. Olavs Hospital? Men i Ålesund skjønte vi fort at vi hadde kommet til et sted der de bruker helt andre metoder i behandlingen av premature barn, slår Synnøve og Christoffer fast.

Bakgrunn: Flytter de tidligst for tidlig fødte til St. Olavs

Ikke tid nok

Leonas fødsel ble også høydramatisk. Malin fikk alvorlig svangerskapsforgiftning tre måneder før termin, og skulle flys til Trondheim for å ta keisersnitt fordi det var fullt i Ålesund. På veg til helikopteret viste det seg at det ikke var tid til det. Leona måtte forløses i Ålesund under svært dramatiske omstendigheter.

– Etterpå sa legene at jeg kunne ha mista dem begge, sier Olve.

Unntakstilstand

Vesle Thelma blir også snart to år. Hun ble født i uke 24, og veide bare 650 gram.

– Vi er utrolig takknemlige for at hun utvikler seg normalt i forhold til alderen og situasjonen hun er i, sier mamma Johanna.

Slik må det nok være i minst et år til.

Sårbar Da Thelma ble født i uke 24, veide hun 650 gram og var 28 cm lang. Nå er hun snart to år, men må fortsatt ha hjelp til å puste.

– Thelma må skjermes mot infeksjoner, og vi lever i konstant frykt for at hun skal bli sjuk, forteller Johanna.

Jenta må ha tilsyn 24 timer i døgnet, og Johanna beskriver familiesituasjonen som en slags unntakstilstand.

Infeksjoner

Flytting til Trondheim betyr at de alle minste og mest sårbare for tidlig fødte må fraktes dit i helikopter eller ambulansefly. Det samme må gravide der det er frykt for at barnet skal bli født før uke 26.

– Thelma fikk infeksjoner hver eneste gang hun ble sendt med helikopter, forteller Johanna.

Dårlige opplevelser med transport har de andre også. Synnøve fikk ikke plass i helikopteret da Adrian skulle overflyttes til Ålesund.

– Det var en helt forferdelig opplevelse å forlate barnet sitt i Trondheim og ikke vite om når og hvordan turen til Ålesund gikk.

I en intervjuundersøkelse som ble offentliggjort i sommer, sier de fleste foreldrene som har erfaring både fra Ålesund og Trondheim at de foretrekker Ålesund.

– I en slik situasjon føler vi oss så utrolig hjelpeløse og redde. Alt dreier seg om denne vesle kroppen som opplever kriser hele tiden. Vi lurte av og til på hvordan verden kunne gå videre der ute. Men de andre foreldrene som var på avdelingen forsto hvordan vi hadde det. Den forståelsen trengte vi.

Familien viktig

Nærheten til resten av familien betyr mye. Thelma har to eldre søsken som sjølsagt også skal leve midt oppe i dramatikken.

– En ny bror eller søster er alvorlig sjuk, og så er kanskje mor eller begge foreldrene mange mil unna i uker og måneder. Det er rett og slett hjerteskjærende, sier Johanna.

Søstre Her er Thelma sammen med storesøster Leona. Johanna Varjonen sier at det er en stor påkjenning også for søsken når den nyfødte og moren deres må være lenge i Trondheim.

Når Christoffer, Synnøve, Olve, Malin og Johanna har engasjert seg i saka om flytting av de minste til Trondheim, er det først og fremst fordi de har opplevd hvor avgjørende tilbudet i Ålesund kan være.

– Vi håper at de familiene som må gjennom dette i framtida, skal slippe dramatiske helikopterturer og lange opphold borte fra familie og nettverk.

Kan miste kompetanse

De er også bekymra for at kompetansen i Ålesund kan bli nedgradert, og at denne flyttinga bare er starten på noe mer.

– Må vi forberede oss på at det kan skje dødsfall i Ålesund fordi det mangler kompetanse eller fordi man ikke rekker raske nok transporter til Trondheim? spør de.

Og det er ikke bare disse foreldrene som reagerer på helseforetakets avgjørelse, som ble formidlet via en pressemelding onsdag ettermiddag. På sosiale medier tok det øyeblikkelig av da nyheten ble kjent, og flere gir uttrykk for at de vil fortsette å kjempe imot flytting.

– Vi håper siste ord ikke er sagt, sier de fem foreldrene i Ålesund.