Avdelingssjef Elisabeth Siebke og seksjonsoverlege Beate H. Eriksen på Ålesund sjukehus er lettet fordi dragkampen mot St. Olavs i Trondheim ser ut til å ha løst seg rundt de minste barna på neonatal-avdelinga.

– Det er ikke til å legge skjul på at det var en svært vanskelig sak, og det var ett år med mye diskusjoner og uenighet, oppsummerer Eriksen.

Bakgrunn: Flytter de tidligst for tidlig fødte til St. Olavs

Hun og Siebke er åpen om at frontene var så uenige at saka strandet før sommeren. Så kom fagdirektøren i Helse Midt med en ny bestilling: Bli enige. Ellers ville de trolig blitt overstyrt.

– Vi ønsket sjølsagt å beholde tilbudet som det var, men når det var umulig, så måtte vi finne en middelvei. Det kunne blitt mye verre, avslører Siebke.

I vår anbefalte en ekspertgruppe å sende alle som skal føde før uke 26 til Trondheim. I tillegg åpnet de for å gjøre det samme med fødsler inntil uke 28. I tillegg føler Ålesund-miljøet at det ble stilt spørsmål med deres kompetanse. Det er her og ved St. Olav at overlevelsen er høyest i Norge.

– Hvordan blir tilbudet nå?

– Gravide kvinner som nærmer seg uke 23 og fram til 26 skal flyttes til Trondheim for å føde der. Dette utgjør ca. 20 gravide per år fra Møre og Romsdal. Er situasjonen stabil kan de oftest reise hjem etter to-tre dager.

Takker for støtten

Ifølge Siebke og Eriksen er det snakk om ca. 4–5 barn i året som må fødes i Trondheim. De gravide blir flytta så tidlig at transportfødsler svært sjelden vil forekomme, og det skal ikke være noen risiko.

– Vi ber folk forstå at vi var nødt til å komme til enighet, men nå må vi tenke framover. Vi ønsker ikke krisestemning og neonatal-avdelinga i Ålesund vil fortsatt være veldig sterk, understreker Eriksen.

FLYTTES I GOD TID Det er snakk om ca. 20 gravide per år fra Møre og Romsdal som skal flyttes i god tid til Trondheim. Til slutt er det ca. 4–5 i året som må føde i Trondheim.

Siebke legger til at legestaben og spesialistene vil fortsette.

– Vi blir akkurat like mange ansatte. Ingen funksjoner eller kompetanse skal gis bort, det vi taper er antall pasienter.

Ålesund og St. Olav har i fellesskap søkt om midler for å sikre kompetansen.

– Våre spesialister skal ikke flyttes til Trondheim, vi kommer til å behandle vår populasjon.

Både Siebke og Eriksen håper og tror at dette ikke er starten på ytterligere sentralisering.

– Ordningen skal evalueres om tre år. Befolkningen skal ikke være redd for å få et dårligere tilbud. Vi skal fortsatt ha vår kompetanse og flytte før barna blir født, sier Siebke.