La oss slå fast med en gang: det er fint lite kaos knyttet til Sparebanken Møres påtroppende banksjef. Og bikkja fikk navnet Kaos fordi den skulle ha et navn på K. Ikke for noe annet.

Kaos er en toller – en Nova Scotia duck tolling retriever – en apporterende andehundrase.

– Den er en god familiehund med et veldig godt lynne. Men som alle hunder trenger den kustus. Det er viktig å fortelle hvem som er sjefen, sier Trond Nydal. – En må stadig sette grenser.

God venn og turkamerat: Trond Nydal, tar seg gjerne en spasertur med familiehunden, Kaos.

Norddal + Hornindal

Familie har alltid vært en svært viktig faktor i livet hans. Begge foreldrene kom fra gård. Mora vokste opp i Hornindal, faren i Norddal.

– Spent og klar for førs­te skoledag på Heltne Grendaskule i Volda i 1977. Der gikk jeg de tre første skoleåra før vi flytta ned på Øyra.

Sjøl er Trond født og oppvokst i Volda. Han var yngst i en søskenflokk på tre og vokste opp med mye god familiekontakt – mange søskenbarn, tanter og onkler både i Norddal og Hornindal.

Ikke så overraskende at voldingen syntes det var kjekt da Kvivsvegen åpnet opp området mellom Volda og Hornindal – og fylkene.

Da Trond var ferdig med sine fem år på Norges Handelshøyskole i Bergen måtte han og kona Marianne – som opprinnelig er fra Ørsta – velge om de skulle reise hjem igjen.

Mulighetene for å få jobb trakk dem til Ålesund.

– Det var her jobbene var. Dessuten er Ålesund en fin plass. Her kunne vi bo, nær de vi er glade i og med mange muligheter for friluftsliv.

Ikke at jeg kan skryte på meg å være så veldig aktiv. Men jeg prøver å holde meg i form, sier han passelig beskjedent.

Stolt fisker med den første laksen. Bildet er tatt på verandaen til barndomshjemmet i Røyslida.

I oppveksten var han aktiv både med fotball i Volda turn- og idrettslag og har flere sesonger bak seg som kretsmester i langrenn for sin aldersklasse – både individuelt og stafett.

– Jeg var veldig aktiv i langrennsmiljøet i Volda og tilbrakte mange kvelder på Reset, minnes han: – Volda var et godt sted å vokse opp, nært det meste.

– Flink med folk

At han skulle ende opp som banksjef, var kanskje ikke hans umiddelbare tanke da han tok handel og kontor ved Volda vidaregåande. Unggutten var usikker på hva han skulle bli. Derfor gikk vegen til det militære med to år befalsutdanning.

Helgaprat - Trond Lars Nydal, ny banksjef i Sparebanken Møre. Foto: NILS HARALD ÅNSTAD

Tiden på Jørstadmoen nord for Lillehammer ble en kjekk tid. Her fikk han teste seg og klarne tankene i forhold til vegen videre.

Norges Handelshøyskole i Bergen ble et naturlig valg. Skolen hadde et godt renomme. Og unge Trond hadde fine karakterer fra videregående.

– Han passer godt til jobben som banksjef, sier læreren fra handel og kontor, Harald Dal og peker på at Trond har en karriere å se tilbake på.

– Han har vist at han kan behandle kunder internt og eksternt på en skikkelig måte. Han er flink med folk og er en behagelig og ryddig person. På skolen var han pliktoppfyllende. De har gjort et godt valg, konstaterer Dal, som sjøl endte opp som bankmann i Sparebanken 1 Søre Sunnmøre (daværende Volda og Ørsta Sparebank) før han pensjonerte seg.

Trond studerte ved handelshøyskolen. Om somrene jobbet han som sommervikar i Volda og Ørsta Sparebank. Blant annet jobbet han på filialen på Sæbø. Trond skrev også hovedoppgave om Volda og Ørsta Sparebank. Men det var altså i Sparebanken Møre han skulle ende opp.

Nydal smiler over det fine skussmålet fra gamlelæreren.

– Han var en engasjert lærer som utfordra oss, men med glimt i øyet og han var ærlig og åpen.

Påsketur: – Fra Gulekoppen i Ma­k­ne i Stryn der vi hadde hytte. Trolig rundt 1990.

Engasjementet og idealene tok Trond Nydal med seg videre i livet.

Viktig å få med alle

– Å være engasjert og bry seg om medarbeiderne er viktig for meg. Vi skal skape ting sammen. Hvis vi får med alle på vegen er det lettere å nå målet. Da er det viktig at alle drar i samme retning, påpeker den påtroppende direktøren.

Ved siden av de vanlige økonomiske fagene var også lederskap, organisasjon og strategi egne fag han tok på handelshøyskolen.

– Din forgjenger hadde kanskje ikke slike fag den gang han utdannet seg?

– Olav Arne har bygd opp den organisasjonskulturen som er i banken i dag. Han har stått i bresjen for utviklingssamlinger og har vært opptatt av å bygge organisasjonen.

En gang i året samles alle lederne på en todagers samling – for å jobbe med sin spesifikke situasjon og sine utfordringer. Her setter en seg nye mål og legger videre planer.

Det fine med disse samlingene er at en kan jobbe på tvers av avdelinger, sier Nydal.

– Som en kompetansedrevet bransje er det viktig at vi henger med. Medarbeiderne er en viktig ressurs.

Rotsethornet: – Fjelltur på Rotsethornet ved juletider 1991. Volda i bak­grunnen. En flott fjelltur med utsikt over bygda og nærområdet.

Tillit er viktig

– Lederskapsteorier kommer og går. Det er viktig at medarbeidere vet hvilke roller de har, at her er takhøyde og rom for glimt i øyet.

Tillit er viktig. Det handler om kommunikasjon, å snakke sammen. Det innebærer å snakke med hverandre og ikke til hverandre. Skal en nå et mål må alle være enige om retningen.

– Er det lov å si ifra?

– Absolutt. Energi er bare positivt for ledere. At folk har mening og tør å si fra tar jeg som en tillitserklæring. Det er verre å lede der det ikke er energi. Hvis folk ikke bryr seg blir det vanskelig å skape utvikling, sier Nydal.

Som administrerende direktør blir han sjef for ca. 400 ansatte fordelt på 380 årsverk. Nesten 200 av dem er ved hovedkontoret i Ålesund. Totalt har Sparebanken Møre 30 kontor i Møre og Romsdal – to på Nordmøre, fem i Romsdal og resten på Sunnmøre.

Vil være tilgjengelig

Banken har hentet sin nye toppsjef fra egne rekker. Trond Nydal begynte ved kontorene i Spjelkavik og har vært innom sju ulike roller i banken, både i kundeposisjon og interne posisjoner. Nå leder han personkundedivisjonen.

Han har jobbet i ulike avdelinger i over 20 år – omtrent like lenge som Olav Arne Fiskerstrand har vært banksjef – og kjenner banken ut og inn.

– Konkurransen om kundene er tøff. Vi ønsker å være gode rådgivere. De ulike bankene har ulike måter å være tilgjengelig for kunden på. Teknologien gjør at en tar ulike valg. Vi ønsker å levere kvalitet både når det gjelder rådgivning og digitale løsninger, sier Nydal.

Sover godt om natta

Turbulensen i det maritime marked der Sparebanken Møre har utestående et lån på 400 millioner kroner til Farstad Shipping vil han ikke kommentere.

– Tenker du at du som banksjef vil sove godt i 2017?

Nydal lar seg ikke vippe av pinnen:

– Banken er godt rustet så jeg er komfortabel med situasjonen.

– Andre bransjer går bra, legger han kjapt til og synes det er fantastisk hvilken skaperevne og omstillingsånd som finnes i regionen.

– Jeg har stor tro på området vårt videre framover. Vi er en viktig del av verdiskapningen i landet med høy aktivitet innen industri og utvikling.

Vi er en bank for personkunder og for små og mellomstore bedrifter, og vi samarbeider med større bedrifter, sier Nydal.

Per tredje kvartal har Sparebanken Møre en forvaltningskapital på 61,8 milliarder kroner.

Nydal fremhever bankens samfunnsengasjement.

– Bare i år bidrar Sparebanken Møre med 115 millioner til kultur, idrett, nærmiljø, samferdsel, kompetanse og næringsutvikling. I tillegg er banken sponsor for to fotballag i eliteserien (for de uinnvidde: AaFK og MFK).

Liker å lage mat

Siste store kulturelle opplevelse for han sjøl var A-ha konserten. Ellers går musikkinteressen mest mot Pink Floyd og Dire Straits, men han lytter også til Kygo, Highasakite, D’Sound og andre lokale artister.

Som tenåringsforeldre flest er han opptatt med å kjøre avkommet til og fra trening, kamper og andre aktiviteter. Familien består ellers av en sønn på 16 år og ei datter på 19 år.

Det kan bli lange dager på jobben. Han prøver å hjelpe til hjemme, men tyngden av husarbeidet faller på kona. På TV blir det helst nyheter og sport, kanskje en film, men ikke serier.

I matvegen er ball og sosakjøtt favoritter. Men han er også glad i å prøve nye ting. Gjerne noe italienske eller spansk. Eller en kantarellsuppe fra grunnen av. Men det er jo sesongbetont.

Sushi går an. Men det blir gjerne kortreist.

– Som Kraftkar, som er kåret til verdens beste ost. Den smaker fortreffelig på pepperkake med honning på – eller sylte, tipser Nydal.