De sju er Bjørg Inger Stensøe, Bjørg Aaslid, Heidi Hansen, Janne Dyb-Sandnes, Ivonne Friedrich, Trine Ulvestad og Wenche Lervik.

I alt er de 54 sjukepleiere som er ansatt ved neonatalavdelinga. De har et snitt på 15 års ansiennitet og over 60 prosent har spesialutdanning.

Nå vil de gjerne si sitt om flytting av de aller yngste av de for tidlig fødte til Trondheim – de under 26 uker. Sjukepleierne framhever kvaliteten ved avdelinga i Ålesund med en stabil personalgruppe med unik kompetanse. De stiller seg uforstående til at de skal flytte barna når de to avdelingene har likt faglig nivå.

Opptatt av å trygge befolkningen

– Vi brenner for jobben og vi brenner for pasientene. Men vi føler vi blir frarøvet muligheten til å utøve vår kompetanse for befolkninga i Møre og Romsdal, sier de til Sunnmørsposten.

Sjukepleierne er kritiske til prosessen fram mot beslutningen i Helse Midt-Norge.

– Den har vært uryddig. Mye av informasjonen har vi også fått via media, påpeker de.

Sjukepleierne understreker at de har stor tiltro til sjefene sine og hva de har gjort for avdelinga i denne prosessen. Foreløpig er det ikke sagt når sentraliseringen skal iverksettes.

Påtvunget faglig enighet

– Etter det som har kommet fram i media, har Helse Midt-Norge lagt føringer om at sentralisering skal skje, og krevd enighet i fagmiljøet, påpeker sjukepleierne, som mener at beslutningen ble påtvunget.

De viser til at det fra faglig hold hevdes at avdelinga i Ålesund står faglig like sterkt som i Trondheim.

Skaper uro blant folk

Sjukepleierne forteller at beslutningen om flytting av de minste har skapt uro blant folk. De får stadig spørsmål om neonatalavdelinga ved sjukehuset i Ålesund blir lagt ned. Foreldre har kjempet hardt for avdelinga, noe de setter stor pris på.

– Vår erfaring er at familier som får et ekstremt for tidlig født barn, opplever en enorm påkjenning. Og hvordan er det for en mor å være ukevis der oppe mens mannen er hjemme søsken? Det kan fort bli opphold på en måned, i verste tilfelle lenger.

– Det har vært sagt at en skal legge mer vekt på brukernes ønsker. Brukerundersøkelser fra dem som har brukt tilbudet både her og i Trondheim viser at vi kommer svært godt ut. Vi har flunkende nye lokaler og høy kompetanse. Det er fem år siden vi fikk ny barneavdeling med neonatalavdeling med enerom til alle intensivpasienter og med sengeplass til mor/far. De får være hos barna sine døgnet rundt. Det er slutt på å sitte i en stol inntil kuvøsen i et rom med flere kuvøser og foreldre.

Fullgodt i Ålesund

– Tilbudet her vil være fullgodt. Men det er rart de vil flytte de minste når det fra faglig hold ikke er funnet forskjell i kvaliteten på avdelingene i Trondheim og Ålesund. De minste er de mest sårbare, påpeker sjukepleierne.